Foto: Jan Freke
Foto: Jan Freke

Duits tafeltennis gaat toch heel anders

Sport

WINTERSWIJK - Gezelligheid en leren van elkaars manier van competitiewedstrijden spelen. Dat was de opzet van de uitwisselingsavond op 11 januari die de tafeltennisverenigingen SMD uit Winterswijk en Vfl Rhede uit Duitsland onlangs hebben gehouden. De avond in de altijd gezellige sporthal aan de Rusthuisstraat was grotendeels te danken aan Berthold Rolfing die zowel in Duitsland en in Nederland actief is. Hij nam bijna de hele organisatie voor zijn rekening.

De Duitse manier van competitie spelen is heel anders dan in Nederland, zo werd vorige maand duidelijk. Een Nederlands tafeltennisteam bestaat uit drie spelers, die in een wedstrijd ieder drie enkelpartijen spelen. Vervolgens is er nog één dubbelpartij, die het aantal wedstrijden op tien brengt. In Duitsland komen de teams met zes spelers aan de start. Zij spelen elk twee enkelpartijen, dus niet iedereen speelt tegen iedereen, zoals in Nederland. Verder zijn er drie dubbelpartijen en de dubbelformaties mogen zelf worden samengesteld. In totaal worden er dus vijftien partijen gespeeld en de vereniging die als eerste negen punten heeft wint. Mocht het na de vijftien partijen 8-7 staan, dan wordt er nog een laatste beslissende dubbel gespeeld.

Wennen
In het begin was het te merken dat de spelers van SMD even moesten wennen aan het Duitse systeem. De wedstrijd begon namelijk met drie dubbelpartijen terwijl het dubbel in Nederland pas in het midden van de wedstrijd plaatsvindt. Alle deze wedstrijden werden beslist in Duits voordeel waarmee de oosterburen dus op een 3-0 voorsprong kwamen. Vervolgens werden de enkelpartijen gespeeld. Dit ging in het begin aardig gelijk op en na zeven wedstrijden was de stand 3-7 in Duits voordeel. Vervolgens draaide de wedstrijd om omdat Jeroen Nijenhuis, Tim Bruggink en Chris Holleman hun enkelpartijen wonnen waarmee het 6-7 werd.
De laatste twee wedstrijden werden eerlijk verdeeld. Met een stand van 7-8 moest er dus een laatste beslissende dubbelpartij worden gespeeld. Kopmannen Jegishe Zakharian & Tim Bruggink van het eerste team namen het op tegen het Duitse topdubbel Nils & Steffen. Het niveauverschil was klein maar uiteindelijk trokken de dubbelpartners uit Duitsland aan het kortste eind waardoor Vfl Rhede een verdiende 9-7 overwinning boekte.
De lovende reacties van beide verenigingen na afloop tonen aan dat een dergelijke avond nog wel eens vaker zal worden gehouden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk