Vier vrouwen uit de feestcommissie in originele tenues. Vlnr. Sandra Bemers, Bianca Schoppers , Leonie Ros en Joyce Damkot. Foto: PR .
Vier vrouwen uit de feestcommissie in originele tenues. Vlnr. Sandra Bemers, Bianca Schoppers , Leonie Ros en Joyce Damkot. Foto: PR .

Reünie 50 Jaar Vrouwenvoetbal bij FC Trias

Sport

‘Tijd voor een stevig feestje’

WINTERSWIJK - Op zaterdag 11 juni organiseert FC Trias op haar sportcomplex aan de Bataafseweg een feestavond in verband met het vijftigjarig bestaan van het vrouwenvoetbal. Vanaf 16.00 uur kunnen leden en oud-leden herinneringen ophalen en gezellig bijkletsen. “Er zullen veel ouwe koeien uit de sloot worden gehaald”, vertelt Henk Korten. “Om 18.00 uur is er een barbecue en daarna start om 20.00 uur een feestavond met medewerking van de DJ’s Buurman &Buurman. Dat wordt beregezellig”.

Henk Korten is één van initiatiefnemers van de festiviteiten. Al in 2019 heeft hij een commissie in het leven geroepen die de mijlpaal luister moest gaan bijzetten. Want in 2020 was het immers vijftig jaar geleden dat in Kotten en Ratum het vrouwenvoetbal werd opgericht. Helaas kon door Covid19 zowel in 2020 als in 2021 de reünie niet doorgaan.
Maar dit jaar moet het gaan lukken. “Het zal een heel leuke reünie worden”, verwacht Korten. “Ik heb nog een hele stapel plakboeken met oude foto’s. Daar willen we een soort Wall of Fame van gaan maken. Dat wordt lachen.”

Historie
In 2002 fuseerden Voetbalvereniging Ratum, Sportclub Kotten en Sportvereniging Fortuna tot FC Trias. Bij deze clubs waren al geruime tijd vrouwen actief in de voetbalsport. In 1970 namen ze bij Ratum en Kotten voor het eerst met een vrouwenteam deel aan de competitie. Fortuna startte jaren later met vrouwenvoetbal.
In 1970 wist Willy de Roos, destijds voorzitter van Sportclub Kotten, op het Kottens buurtfeest een groep jonge vrouwen enthousiast te maken voor voetbal. Onder het motto ‘als je kunt handballen, kun je ook voetballen’, raakte hij een gevoelige snaar. De meiden hadden al weleens tegen een bal getrapt op een weiland met jassen als doelpalen en broers en buurjongens als tegenstanders, maar als meisje lid worden van een echte voetbalclub, dat was wel toch wel bijzonder in die dagen.
Henny te Brummelstroete was de eerste trainer. Onder zijn leiding werd er flink getraind. Het eerste optreden leverde meteen een prijs op. Dit werd gevolgd door diverse kampioenschappen en in 1978 stoomde Kotten zelfs door tot de hoofdklasse.

Voetbalvereniging Ratum
In 1969 werd bij Café Lappenschaar in Henxel een wedstrijd georganiseerd tussen vrouwen van Ratum-spelers en de handbalvrouwen van WWV uit Winterswijk. Dat smaakte blijkbaar naar meer, want een jaar later was de geboorte van het eerste vrouwenteam een feit. De coach was Wim ten Damme en het eerste kampioenschap werd behaald in 1973. Het eerste vrouwenteam speelde in 1985 in de hoofdklasse, het tweede team in de eerste klasse. Kortom, het niveau was goed, er werden diverse kampioenschappen behaald.
Met regelmaat werden er speelsters geselecteerd voor regioselecties. Enkelen schopten het heel ver. Zo speelde Mien te Selle bij de Oranje-vrouwen en maakte Monique Reijrink in 1990 haar debuut als keepster bij Oranje onder 16.

Gemengde teams
Bij FC Trias werd het meidenvoetbal na de fusie ingevoerd. Henk Korten was de drijvende kracht bij de start van het meidenvoetbal. “We speelden toen met zeventallen”, weet Korten zich te herinneren. “We zijn gestart met één zevental. Na drie maanden waren het er al twee en anderhalf jaar daarna hadden we honderd actieve meisjes.”
“Het was een heel leuke tijd”, vervolgt de 64-jarige Winterswijker. “Er werd veel georganiseerd, waaronder toernooien in België en Duitsland en een bezoek aan De Graafschap, waar het team als ballenmeisjes mocht optreden.”
Tegenwoordig neemt het meiden- en vrouwenvoetbal bij FC Trias een prominente plaats in. Ruim twintig procent van het actieve ledenbestand bestaat inmiddels uit vrouwen. Daarmee behoort de club tot de voetbalclubs met het hoogste aandeel vrouwen. Tegenwoordig spelen in de jeugd alle meiden in gemengde teams samen met jongens. Daar krijgen ze meer weerstand en ontwikkelen ze zich beter. Het beste voorbeeld is Lieske Carleer. Het grootste talent van de laatste jaren speelde voor Oranje onder 19. Mogelijk haalt ze na afronding van haar studie in de VS het grote Oranje.

Feestdag
In 2020 was het vijftig jaar geleden dat de eerste Winterswijkse vrouwenteams werden opgericht. Nu, inmiddels 52 jaar later, is het moment aangebroken om daar met leden en oud-leden op terug te blikken. Het gezellige samenzijn wordt gevolgd door een barbecue en een aansluitende feestavond. Ben jij er ook bij betrokken, of betrokken geweest en wil je op 11 juni er bij zijn? Kijk dan voor meer informatie op www.fctrias.nl of op de speciale Facebookpagina 50 jaar vrouwenvoetbal FC Trias.

Ratum vrouwen 1970. Foto: PR
Vrouwen Kotten. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk