Repetitie voor Top 2000 dienst. Foto: PR
Repetitie voor Top 2000 dienst. Foto: PR

Januari in teken van Top 2000 diensten

Religie

AALTEN – De maand januari staat in het teken van de Top 2000 kerkdiensten. In vier kerken worden Top 2000 songs gespeeld en gezongen door gelegenheidskoren, begeleid door een vijfkoppige band. Op 15 januari worden de eerste twee diensten gehouden, 22 januari de laatste twee. “Deze speciale diensten lopen voor ons als organisatie als een rode draad door het hele jaar heen. We beginnen in maart, april al met overleg”, aldus Johan Klein Nibbelink, coach van het koor en artistiek leider van de Top 2000 diensten.

Door Karin Stronks

Een kleine tien jaar geleden is voor het eerst een Top 2000 kerkdienst gehouden. Klein Nibbelink: “Ik ben fan van de Top 2000 en met een paar mensen zijn we begonnen om een themadienst met songs uit deze lijst te gaan samenstellen. Marten Jan Kooistra was een van de predikanten die in het begin betrokken was. We hebben een oproep gedaan en een aftrapavond gehouden in Elim, het idee werd met veel enthousiasme ontvangen. We begonnen met één dienst, in de Zuiderkerk in Aalten.”

Meer kerken
Omdat het organisatorisch best veel voorbereidingen vergt, zeker driekwart jaar tot een jaar is de commissie met de Top 2000 diensten bezig, is vrij snel het idee ontstaan om de diensten in meerdere kerken te doen. Gesprekken met de commissie en de predikanten van verschillende gemeenten volgen. “Dan krijg je te maken met meer predikanten maar de liedjes, negen of tien, zijn in de kerken hetzelfde. De dominee geeft er zijn of haar eigen invulling, ofwel draai aan qua tekstuele inhoud, zij zorgen voor verbinding, voor de leidraad tussen de nummers.”

Vierstemmig
De diensten worden in januari gehouden, na de Top 2000, die op oudejaarsavond eindigt, twee diensten op één dag. Er worden negen à tien nummers gezongen door een gelegenheidskoor. “Elk jaar kunnen zangers en zangeressen zich opgeven, elk jaar is de samenstelling anders. Na de zomer stellen we met de commissie een longlist samen die steeds korter wordt totdat de definitieve lijst, de shortlist, overblijft. Ik ga de liedjes arrangeren en het koor krijgt de nummers toegestuurd. Repeteren doen we vier, vijf keer samen, de koorleden oefenen het meeste thuis. Het koor zingt vierstemmig, de stemmen zijn evenwichtig samengesteld, de zangers en zangeressen komen uit Winterswijk, Aalten, Lichtenvoorde en Dinxperlo.”

Hoe vinden we elkaar weer?
Vaak loopt de eerste gezamenlijke repetitie al gesmeerd. “Dat is altijd een prachtig moment, alle stemmen samen! We lopen soms tegen kleine dingen aan maar dat wordt vrij snel opgelost.” Er hangt elk jaar een thema aan de Top 2000 diensten. “Dit jaar is dat polarisatie, of meer hoe vinden we elkaar weer. We zingen met een groot koor van ongeveer 50 mensen in Winterswijk en Aalten, in Lichtenvoorde en Dinxperlo hebben we een kleiner koor, ongeveer 30 zangers/zangeressen. Het enthousiasme is groot, we maken er een feestje van samen!”
‘Dansen op de vulkaan’ van De Dijk en ‘Somewhere only we know’ van Kane zijn twee nummers die dit jaar in de diensten worden gezongen. “We proberen altijd een evenwicht te bieden, hard en zacht, rock en ballads, Nederlandse en buitenlandse nummers. Voor elke bezoeker wat moois!”

Gezamenlijk doel
Het koor gaat telkens voor de avonddiensten samen eten. En na de vier diensten volgt altijd een evaluatie. “We leren elkaar vaak pas kennen door dit project! We hebben een gezamenlijk doel en dat is mooie diensten neerzetten. Aan het enthousiasme ontbreekt het zeker niet. We merken dat bezoekers naar alle diensten komen, om te zien hoe verschillend de predikanten er invulling aan geven. Er zijn ook mensen die zeggen; ‘Als alle kerkdiensten zo zouden verlopen dan ging ik elke week naar de kerk’…”

Waar en wanneer?
De eerste twee Top 2000 diensten worden gehouden op zondag 15 januari om 10.00 uur in de Zuiderkerk in Aalten en om 19.00 uur in de Zonnebrinkkerk in Winterswijk. Tijdens deze diensten zingt een groot koor van rond de 50 zangers/zangeressen. De laatste twee Top 2000 diensten zijn op zondag 22 januari, om 10.00 uur in de Johanneskerk in Lichtenvoorde en om 19.00 uur in de Dorpskerk in Dinxperlo. Hier zingt een gelegenheidskoor van 30 zangers/zangeressen. De muzikale begeleiding is een vijfkoppige band. Artistiek leider is Johan Klein Nibbelink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant