Sylvia Fleuren is geïnstalleerd als wethouder in Winterswijk. Foto: Joke de Haan
Sylvia Fleuren is geïnstalleerd als wethouder in Winterswijk. Foto: Joke de Haan

Sylvia Fleuren geïnstalleerd als wethouder

Politiek

Een ontmoeting met de nieuwe wethouder 

Door Joke de Haan

WINTERSWIJK - In de wat donkere Herenkamer van Hotel Stad Munster, komt Sylvia Fleuren binnen alsof ze hier vaker geweest is. Ze stapt op de openliggende gitaarkist af om daar heel voorzichtig een snaar tot klinken te brengen. De toon is gezet. Nog voor een vraag gesteld is, vertelt ze over de vreugde die ze aan muziek beleeft. Een vreugde die gedeeld wordt met man en kinderen. In vroeger jaren klonk er een drumstel, een piano en een gitaar in huis. De kinderen zijn sinds kort allemaal het huis uit en daarmee ook de instrumenten, hoewel haar man echt talent heeft voor piano spelen. Zelf komt ze er niet meer aan toe.

De vijf kwartier die ze net in stormachtig weer gereden heeft om vanuit Groesbeek in Winterswijk te komen hebben haar niet zichtbaar vermoeid. Na het gesprek met de krant donderdag wacht haar nog een etentje met de fractie en een raadsvergadering waarin ze definitief benoemd zal worden tot wethouder namens het CDA als opvolger van Wim Wassink.

Er zijn mensen die zich afvragen hoe ze dat gaat doen, dat heen en weer reizen en in B&B’ s overnachten. Zelf ziet ze dat niet als een probleem en als het dat toch wordt: “Problemen zijn er om opgelost te worden. Dit is nog maar het begin, ik ben flexibel en mijn man is heel zelfvoorzienend, dus dat zou moeten lukken. Het heeft voor mij in ieder geval geen rol gespeeld bij het ‘ja’ zeggen op de eervolle uitnodiging om hier wethouder te worden. In de gemeente Berg en Dal heb ik dat ervaren als een prachtige baan, waarbij je veel kunt betekenen. De politiek raakt veel mensen onbewust. Als het goed gaat merk je er weinig van, maar sommige mensen kunnen er ook door geraakt worden op een manier die je liever niet laat gebeuren. Daar kun je als wethouder een rol in spelen. Ook heb je als wethouder veel contacten met allerlei mensen in de samenleving. Dat maakt het ook leuk”.

‘Problemen
zijn er om
opgelost te
worden’


Het gaat om de klik
“Mijn belangrijkste afweging bij het ‘ja’- zeggen was of er een klik zou zijn met de mensen met wie ik ga samenwerken. En dat gevoel heb ik zowel met de fractieleden en collegeleden, als met coalitie- en oppositieleden. Ik heb bijvoorbeeld ook een wandeling gemaakt met Freek Deunk in Woold. Dat was leuk en leerzaam. De omgeving is prachtig en ik heb meer inzicht gekregen in het zelf-organiserend vermogen van de buurtschappen. Dus ik stel mij zo voordat ik nog veel vaker ga wandelen in Winterswijk en de buurtschappen. Wethouder is te vaak een zittend beroep!”

Natuurlijk erkent ze dat Winterswijk een andere gemeente is dan Berg en Dal, maar ze heeft er ook vertrouwen in dat haar ervaringen daar en ook in vroeger werk als manager en adviseur hier van pas zullen komen. Ook nu er zwaar weer is door de bezuinigingen. Hoewel ze niet betrokken is bij de totstandkoming van de huidige begroting, heeft ze wel de indruk dat er een dappere begroting ligt. “Je kunt tekorten niet blijven doorschuiven naar volgende colleges. Vrijwel alle gemeentes kampen met tekorten. Dat heeft ook te maken met de onzekerheid over financiële middelen waarover hopelijk na de verkiezingen snel duidelijkheid komt. Dat dreigende tekort moet je zichtbaar maken en bespreken. En je kunt geen sectoren bij voorbaat uitsluiten van bezuinigingen. In een andere krant is inderdaad genoteerd dat ik heb gezegd dat het verenigingsleven door mij niet om zeep wordt geholpen. En gelukkig wil het Winterswijkse college dat óók niet. We gaan samen met de verenigingen bekijken hoe het een beetje minder kan. Ik draag het verenigingsleven een extra warm hart toe, omdat ik via het bestuur van de handbalvereniging waar ik zelf lang actief was als speler en als coach van onze dochter, ben ontdekt door het CDA in Berg en Dal. Daardoor heb ik de kans gekregen om die wethouders ervaring op te doen.”

En tot slot: ”Het kan in woelige tijden ook een voordeel zijn, dat ik hier geen geschiedenis heb. Op die manier kan ik mensen en situaties onbevangen en open tegemoet treden! En dat is ook wat ik graag wil.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk