Afbeelding

Coalitie van Voor Winterswijk, CDA en PvdA kansrijk

Politiek

Veel partijen willen niet samen met winnaar van de verkiezingen een coalitie vormen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Informateur Frank Roerdinkholder heeft laten weten dat hij langer nodig heeft om zijn informatie af te ronden. Hij doet op woensdag 14 april in een extra raadsvergadering verslag van de gesprekken die hij heeft gevoerd met de zeven raadsfracties. Hij zal dan aangeven welke coalitie het beste kan worden gevormd. Diverse bronnen geven aan dat dit een coalitie van de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen Voor Winterswijk met het CDA en de PvdA zal zijn.

Verrassende derde coalitiepartner
Dat Voor Winterswijk en het CDA onderdeel worden van een nieuwe coalitie was verwacht. In de oppositie hadden zij de afgelopen drie jaar meestal dezelfde opvattingen over veelbesproken onderwerpen als een nieuw bedrijventerrein aan de Misterweg of de meest gewenste locaties voor woningbouw in Winterswijk. De deelname van de PvdA is verrassender, omdat deze partij de afgelopen jaren coalitiepartij was en wel instemde met het nieuwe bedrijventerrein en woningbouw op het Tuunterveld. Over sociale onderwerpen waren het CDA en de PvdA het wel vaak eens. De PvdA heeft als een van de drie coalitiepartijen, die deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezingen geen stemmen verloren. Het aantal steeg weer en met iets meer stemmen had de PvdA zelfs een derde zetel kunnen halen.

Nog niet rechtstreeks onderhandeld
Volgens de bronnen is er nog niet rechtstreeks onderhandeld over de nieuwe coalitie. De gesprekken tijdens de informatie hebben echter al wel voldoende duidelijk gemaakt, dat een aantal partijen niet wil samen werken met Voor Winterswijk, omdat zij te veel van mening verschillen over diverse beleidsterreinen. Of dat zij voorwaarden stelden die Voor Winterswijk niet acceptabel zouden zijn. Of deze coalitie ook werkelijk tot stand zal komen, is niet zeker. Na het verslag van de informatie zullen de echte onderhandelingen beginnen over een coalitieprogramma. Het kan dan altijd nog blijken dat de drie partijen het gezamenlijk niet eens kunnen worden. Informateur Roerdinkholder heeft ook als opdracht gekregen na te gaan of er een gezamenlijk raadsprogramma opgesteld moet worden. De kans daarop lijkt niet groot meer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk