Informateur Frank Roerdinkholder. Foto: Voor Winterswijk
Informateur Frank Roerdinkholder. Foto: Voor Winterswijk

Voor Winterswijk heeft Frank Roerdinkholder gevraagd informateur te worden

Politiek

De eerste gesprekken beginnen op maandag

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor Winterswijk heeft er voor gekozen een informateur te vragen om na te gaan welke coalitie kan worden gevormd. Hiervoor is Frank Roerdinkholder gevraagd. Hij was van 2010 tot 2018 gemeenteraadslid voor de VVD en is nog steeds VVD-lid. Het is de bedoeling dat hij op 6 april met een advies komt.

Nagaan of raadsfracties een raadsakkoord willen
Meteen na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zei Tom van Beek nog dat hij nog niet kon zeggen hoe de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie aangepakt zullen worden. Twee dagen later op vrijdag 18 maart werd al duidelijk dat gekozen is voor een informateur. “We willen niet treuzelen. We willen snel verder met Winterswijk.” Roerdinkholder is gevraagd om met alle partijen in gesprek te gaan. Voor Winterswijk heeft hem twee opdrachten meegegeven. “Allereerst willen we dat hij nagaat of er een raadsakkoord tussen alle gemeenteraadsfracties mogelijk is. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat te willen.” Tegelijkertijd kan de informateur nagaan welke partijen bereid zijn om met elkaar een coalitie te vormen.

“Alle mogelijkheden liggen open”
Van Beek wil in de nieuwe raadsperiode een nieuwe weg inslaan. Samenwerking moet nu voorop staan na een periode, waarin er in de Winterswijkse politiek regelmatig onderlinge verdeeldheid en tegenstellingen zichtbaar waren. Die was er niet alleen betreffende de inhoud, maar had soms een persoonlijk karakter. “Alle mogelijkheden liggen nog open”, zegt hij. Het kan zijn dat als alle partijen mee willen werken aan een raadsakkoord eerst dat akkoord wordt opgesteld, voordat de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie starten. Daar wil Van Beek niet op vooruit lopen. “Laten we eerst kijken of de nieuwe weg haalbaar is en of we het zien zitten met elkaar.” Het raadsakkoord moet de basis worden voor het beleid in de komende vier jaar.

Roerdinkholder kan met iedereen door één deur
Voor Winterswijk heeft niet gekozen voor een informateur van buiten Winterswijk. “Iemand die betrokken is bij Winterswijk is beter. Frank is iemand die weet hoe hier de hazen lopen. Hij heeft tijdens zijn raadsperiode altijd open gestaan voor alle partijen.” Dat hij VVD-lid was is niet belangrijk. “Ik heb alle vertrouwen in Frank.” Van Beek heeft op vrijdagmiddag tijdens een overleg van de burgemeester met alle partijen over de aanpak om tot een nieuwe coalitie te komen de andere partijen geïnformeerd. Frank Roerdinkholder is al enige tijd geleden benaderd door Van Beek. Hij was verrast. “Met Tom heb ik in het verleden goed samengewerkt. Ik vind het een eer om hiervoor gevraagd te zijn. Ik heb altijd goede contacten gehad met alle partijen. Ik ben met niemand gebrouilleerd geweest. Ik kan met iedereen door één deur.”

Kleine bijdrage voor Winterswijk
Omdat hij lid is van de VVD heeft hij partijvoorzitter Wil Willemsen ingelicht over zijn rol, die hij neutraal zal uitvoeren. Tegenwoordig is hij manager financiën bij woningcorporatie Domijn in Enschede. Hij is in zijn vrije tijd bestuurslid van De Storm. “Ik ben benieuwd wat alle fracties van een raadsakkoord vinden.” Na de verkiezingsuitslag heeft hij een draaiboek en een mooie vragenlijst opgesteld, dat naar alle partijen is gestuurd. “Maandag begin ik met de eerste gesprekken. Dat moet ook snel, want Winterswijk heeft snel een nieuw bestuur nodig. In de raadsvergadering van 6 april wil ik mijn advies toelichten.” Als er meer tijd nodig is, kan dat later worden. “Ik ben erg druk en heb een volle agenda. Dit komt erbij tussen. Het is voor de goede zaak. Hiermee kan ik een kleine, mooie bijdrage aan Winterswijk leveren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant