Inge klein Gunnewiek in het gemeentekantoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Inge klein Gunnewiek in het gemeentekantoor. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Inge klein Gunnewiek stapt per direct op als wethouder

Politiek

Blijkbaar niet goed kunnen uitleggen waarom besluiten goed waren

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Inge klein Gunnewiek legt per direct haar functie als wethouder neer. Ze heeft in een brief haar ontslag aangeboden aan burgemeester Bengevoord. Haar besluit kwam na de gemeenteraadsverkiezingen waarin haar partij de VVD een flinke nederlaag moest incasseren. “Ik neem de verantwoordelijkheid op me voor deze grote nederlaag.”

Ongebruikelijke stap
Voor lijsttrekkers is een slechte verkiezingsuitslag vaker reden om niet terug te keren in de nieuwe gemeenteraad. In Winterswijk kwam dat nog niet vaak voor. Dat een wethouder met onmiddellijke ingang ontslag neemt is ongebruikelijk. De gewoonte is dat het oude college van burgemeester en wethouders blijft zitten tot het nieuwe is aangetreden. Inge klein Gunnewiek wil dat niet. “Ik heb al kunnen lezen dat een aantal van de besluiten, waar ik nog steeds achter sta zal worden terug gedraaid.” Dat geldt bijvoorbeeld voor de locatiekeuze voor een bedrijventerrein aan de Misterweg. Zij voelt zich niet meer gemotiveerd genoeg om de portefeuille ruimtelijke ordening waar te nemen. “Ik voel me oprecht genoodzaakt mijn werkzaamheden per direct neer te leggen. Ik voel geen enkele legitimatie meer om nog besluiten te nemen, ook niet demissionair.”

Casper Sonderen nieuwe fractievoorzitter
De VVD begon in 2018 met vier zetels in de gemeenteraad. Aanvankelijk werd de partij gepasseerd voor een nieuwe coalitie. Nadat het CDA in januari 2019 besloot om niet weer te willen samenwerken met Winterswijks Belang (WB), werd een nieuwe coalitie gevormd bestaande uit WB, VVD, GroenLinks en PvdA. Inge klein Gunnewiek werd wethouder, waardoor er een zetel vrij kwam in de gemeenteraad. Tom van Beek keerde terug in de gemeenteraad en ging meteen zelfstandig verder als Voor Winterswijk. Bij de VVD voelde hij zich niet meer thuis. Samen met het CDA uitte hij steeds felle kritiek op de keuzes van de nieuwe coalitie. In 2021 verliet ook Janet Poels de VVD-fractie en stapte over naar Voor Winterswijk. Toch had klein Gunnewiek gehoopt weer zetelwinst te kunnen boeken. Dat haar partij bleef steken op twee zetels, waarvan er één een restzetel was, was een enorme tegenvaller. “Helaas heb ik als wethouder en lijsttrekker VVD Winterswijk blijkbaar niet goed kunnen uitleggen, waarom deze besluiten zo belangrijk zijn voor de lange termijn van Winterswijk. Al heb ik het wel heel vaak geprobeerd…” Daarom zal ze ook niet terugkeren in de nieuwe gemeenteraad. “Casper Sonderen wordt de nieuwe fractievoorzitter. Ik heb er vertrouwen in dat hij het goed gaat doen.” Ook Tineke van der Plas, in de laatste vier jaar raadslid en de nummer drie op de kandidatenlijst, keert niet terug. Haar plek zal worden ingenomen door Nasim Morad.

Steeds moeilijker om je te wapenen tegen kritiek
Tijdens de verkiezingscampagne liet Inge klein Gunnewiek al weten steeds meer moeite te hebben met de stevige kritiek. Ze had het gevoel dat het niet meer om de inhoud ging en dat op de vrouw werd gespeeld. Toch riep ze tijdens de laatste verkiezingsdebatten nog op “het oude zeer achter ons te laten” en snel na de verkiezingen een gesprek te voeren over hoe dit aangepakt kan worden. Daar werd nauwelijks op gereageerd. De kritiek vond ze niet eerlijk. “Je kunt je er als wethouder eigenlijk niet meer tegen wapenen. Het is een ontwikkeling die mij, hoewel zichtbaar overal in Nederland, grote zorgen baart. Welke bestuurder durft straks nog moeilijke besluiten te nemen?” Ze had daarbij de indruk dat politieke partijen hier een sturende rol in hebben gehad. De advertentie van twee pagina’s in deze krant, waarin allerlei ontevreden groeperingen over diverse onderwerpen hun ongenoegen lieten blijken over besluiten van de huidige coalitie, noemt ze als voorbeeld. Ook op de sociale media “spuien de tegenstanders hun gal”.

Meest trots op woningbouwplannen
Inge klein Gunnewiek staat achter de beslissingen die zij in volle overtuiging heeft genomen. “Meest trots ben ik op de geplande woningbouw op De Rikker en in het plan Droppers in ’t Woold en de verbouwing van de feestzaal in Corle tot woningen voor jongeren.” Verder noemt ze de nieuwe plekken voor Obelink en Winterwarm, waarmee voor werkgelegenheid is gezorgd. “Als wethouder heb ik de afgelopen drie jaar hard gewerkt. Ik heb me sterk gemaakt voor een aantal stevige dossiers. Dossiers waarbij je het als wethouder niet snel goed kunt doen. Dossiers waarop volgens sommigen altijd een eenvoudig simpel antwoord mogelijk is. Als wethouder neem je beslissingen met het oog op het belang van 29.000 inwoners. Natuurlijk verlies je daarbij de mensen die geraakt worden niet uit het oog. Dat wordt helaas anders ervaren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant