Burgemeester Joris Bengevoord maakt de uitslag van de verkiezingen bekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Burgemeester Joris Bengevoord maakt de uitslag van de verkiezingen bekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Voor Winterswijk grote winnaar gemeenteraadsverkiezingen 2022

Politiek

Coalitiepartijen bijna gehalveerd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Luid gejuich klonk er in gemeentekantoor, nadat burgemeester Joris Bengevoord bekend maakte dat Voor Winterswijk de grootste partij was geworden met vijf zetels. Ook blijdschap was er bij D66, dat van één naar drie zetels ging, en bij Morgen dat eveneens drie zetels kreeg. Winterswijks belang (WB) en de VVD kregen de grootste klap. Van de vijf zetels van WB bleven er twee over. De VVD, die gedurende laatste raadsperiode al twee zetels was kwijt geraakt aan Voor Winterswijk kreeg ternauwernood twee zetels.

Ontroerd over onverwacht resultaat
De grote winnaar van vier jaar geleden het CDA ging terug van zeven naar vier zetels. Frontale van Oliver Heming haalde te weinig stemmen om een zetel te halen. Wel won zijn partij overtuigend, de schaduwverkiezing die op het Gerrit Komrijcollege, Schaersvoorde en Pronova werd gehouden. De opkomst in Winterswijk was 58,6%, een lichte daling vergeleken met vier jaar geleden. Tom van Beek was zichtbaar ontroerd over de grote winst voor zijn partij. “Dat had ik niet verwacht.” Hij had wel gehoopt op een goed resultaat, maar bij prognoses was hij voorzichtig gebleven. “Ik was al blij geweest wanneer we onze twee zetels hadden kunnen behouden.” Blijkbaar heeft hij meer Winterswijkers kunnen overtuigen, dat er bij onderwerpen als de locatiekeuze voor een nieuw bedrijventerrein, het een en ander is mis gegaan. “Ons verhaal voor de Winterswijkse maat is aangeslagen.”

Keuzes niet voldoende goed uitgelegd
Erwin te Selle van Winterswijks Belang was realistisch. “De kiezer heeft altijd gelijk.” Hij had al wel zien aankomen dat zijn partij zou verliezen, maar dat het verlies zo groot zou zijn had hij niet verwacht. “Blijkbaar hebben wij de keuzes van onze coalitie niet voldoende kunnen uitleggen aan de kiezers.” GroenLinks, een van de coalitiepartijen deed niet mee aan de verkiezingen, omdat de partij niet voldoende geschikte kandidaten kon vinden. Daarmee kwamen al twee zetels beschikbaar. Elvira Schepers (PvdA) had gehoopt dat haar partij een deel van de GroenLinksstemmen zou krijgen. Het bleef bij de huidige twee zetels, al was ze wel blij met lichte winst in stemmen. “Dat is voor het eerst sinds 2006 dat er weer een stijging is.” Voor de VVD was de uitslag zeer teleurstellend. De partij had duidelijk op meer gerekend.

Eerst rustig nadenken over aanpak onderhandelingen
Loes ten Dolle was euforisch over de winst van D66. “Al het harde werken van de afgelopen jaren is beloond. Het is het beste resultaat dat D66 ooit in Winterswijk heeft behaald.” Haar partij voerde constructief oppositie en stemde in met collegevoorstellen, die zij goed vond voor de toekomst van Winterswijk. Wanneer ze het oneens was met de coalitie liet ze dat echter luid en duidelijk blijken. De nieuwe partij Morgen was tevreden met de behaalde drie zetels. Wim Wassink (CDA) was enigszins teleurgesteld, hoewel hij wist dat de winst van vier jaar geleden niet zou worden vastgehouden. De vier zetels betekent dat het CDA de vast kern heeft kunnen vasthouden. Voor Winterswijk zal als grootste partij het initiatief nemen voor de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. “Daar gaan we eerst rustig over nadenken“, zei Tom van Beek. Of er gewerkt zal worden met een informateur, zoals vier jaar geleden kon hij nog niet zeggen. Het ligt voor de hand dat er eerst gesproken wordt met de winnaars. Samenwerking met het CDA is ook een mogelijkheid, omdat beide partijen de laatste jaren vaak al dezelfde standpunten hadden. Het is wel zijn bedoeling snel een nieuw college van burgemeester en wethouders te vormen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant