Foto:PR
Foto:PR

Alles wat je moet weten over een rechtsbijstandverzekering!

Partnerbijdrage

Veel mensen hebben weleens gehoord van een rechtsbijstandverzekering. Maar wat is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk precies? Kort gezegd is dit een verzekering waarmee je verzekerd bent voor juridische hulp bij een conflict. Wanneer je betrokken raakt bij een conflict kun je de hulp van een jurist inschakelen zonder dat hier verder kosten aan verbonden zijn. Omdat je niet verplicht bent om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, twijfel je misschien of jij je wel of niet moet verzekeren voor rechtsbijstand. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een rechtsbijstandverzekering.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering?
Voordat je een rechtsbijstandverzekering afsluit wil je ongetwijfeld weten waar je wel en niet voor verzekerd bent. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je in ieder geval verzekerd voor de volgende zaken:

- Juridische hulp als je getuige bent bij een strafzaak.
- Juridische hulp als je verdacht wordt van een verkeersovertreding waarbij iemand anders overlijdt of gewond raakt.
- Juridische hulp als je een borgsom moet betalen in het buitenland.

Als iemand jou een schadevergoeding moet betalen, maar dit niet kan, valt dit in sommige gevallen ook binnen de dekking van een rechtsbijstandverzekering. Er zijn ook zaken waarvoor je niet verzekerd bent. Zo heb je bijvoorbeeld geen recht op juridische hulp bij en conflict dat ontstaat als de verzekering al is aangevraagd of een conflict dat verwacht wordt voordat de verzekering begint. Conflicten die gaan over echtscheiding of uit elkaar vallen ook buiten de dekking van een rechtsbijstandverzekering.

Breid je verzekering uit met aanvullende modules
De zaken die we hierboven noemden hebben allemaal betrekking op de basisdekking van een rechtsbijstandverzekering. Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering blijft het meestal niet bij deze dekking. Bij de meeste verzekeraars dien je namelijk één aanvullende module te kiezen. Je kunt vaak uit verschillende modules kiezen. Zo kun jij je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor juridische hulp bij conflicten over werk, uitkering, pensioen of studiefinanciering. Naast de module Werk & Inkomen kun je vaak ook kiezen voor modules als Consument & Wonen, Verkeer en Fiscaal & Vermogen.

Wachttijd bij een rechtsbijstandverzekering
Eén van de nadelen van een rechtsbijstandverzekering is dat je te maken kunt krijgen met wachttijd. Door deze wachttijd kun je niet altijd direct gebruik maken van deze verzekering. Als er sprake is van wachttijd heb je in de eerste maanden na het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering geen recht op juridische hulp. Denk niet dat er altijd sprake is van wachttijd, er zijn namelijk ook situaties waarbij je gebruik kan maken van je rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. Bij letselschade of een geschil in het verkeer krijg je namelijk juridische hulp zonder wachttijd.

Niet iedere rechtsbijstandverzekering is hetzelfde
Ondanks dat rechtsbijstandverzekeringen veel op elkaar lijken, zijn ze lang niet allemaal hetzelfde. Daarom raden wij je ook niet aan de eerste de beste verzekering af te sluiten. Wanneer je de beste rechtsbijstandverzekering wilt vinden maak je een vergelijking. Om tijd en moeite te besparen gebruik je hier een vergelijkingssite voor. Je vult hier simpelweg in wat jouw wensen zijn en de site gaat voor je aan de slag. Je krijgt binnen de kortste keren een overzicht met de beste opties te zien, waardoor het niet lastig is om een rechtsbijstandverzekering te kiezen.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Interpolis. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant