Afbeelding
Foto: PR

Enkele weetjes over de 21+ toets

Partnerbijdrage

Wie kent de 21+ toets? Voor degene waarbij er geen belletjes gaan rinkelen: dit is een toelatingsonderzoek op veel hogescholen of universiteiten om vast te stellen of kandidaten het beoogde niveau in zich hebben. Voor de uitgebreidere uitleg duiken we in dit blog dieper in op de theorie rondom deze toets.

Alles over de 21+ toets

De 21+ toets, ook bekend als 21+ toelatingsonderzoek, wordt door veel hogescholen en universiteiten gebruikt om bij scholieren zonder benodigd diploma vast te stellen of zij over het juiste niveau beschikken om te kunnen beginnen met de vervolgopleiding. Heb jij bijvoorbeeld geen diploma van de middelbare school of ‘enkel’ MBO niveau 3, maar wil jij toch een HBO-studie starten? Met dit onderzoek toon je aan dat je toch over de juiste kwaliteiten beschikt. Hiermee kan je alsnog deelnemen aan het opleidingsprogramma. 

Kanttekening 21+toets

Er is echter wel een kanttekening bij de 21+ toets. Je kunt een 21+ toets doen voor veel hbo-studies, maar niet elke school biedt dit aan. Dat verschilt echt per hogeschool of universiteit. Bij scholen als de Hogeschool van Amsterdam kun je in ieder geval wel terecht voor een 21+ toets. Check vooraf bij jouw beoogde school op de website hoe dit zit. 

Hoe werkt de 21+ toets

Er zijn geen landelijke regels voor een 21+ toets. Scholen mogen daarom zelf bepalen welke kennis zij willen testen. Ook verschillen de vragen rondom bepaalde vaardigheden per school of universiteit. Zelfs de duur van een 21+ test of hoe vaak je een test mag overdoen kan per school verschillen. In dat opzicht weinig houvast dus, maar gelukkig zijn er wel enkele onderdelen waarop jij je toch kunt voorbereiden. Zo verwerkt vrijwel elke school een capaciteitentest in zijn 21+ toets. Zo’n capaciteitentest bestaat vaak uit drie vaste onderdelen: numeriek redeneervermogen, abstract redeneervermogen en verbaal redeneervermogen. Deze assessment oefenen? Dat kan!

Kan ik me voorbereiden op een 21+ toets?

De vrijwel gegarandeerde aanwezigheid van een capaciteitentest als onderdeel van de toets vergroot je kansen op een betere voorbereiding. Deze capaciteitentests kun je namelijk wel gemakkelijk oefenen. Scholen bestellen deze bij verschillende assessmentbureaus, zoals bij Cubiks. Door deze vooraf thuis te oefenen, zul jij je 21+ toets mogelijk een stukje beter afronden. 

Dit is daarbij niet de enige toets in deze categorie. Heb jij geen middelbare school diploma, maar wil je toch toegelaten worden tot het mbo? Dan is een mbo assessment vaak noodzakelijk. Een mbo toelatingstoets oefenen is daarbij ook zeer zeker mogelijk. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Hellotest. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant