Schoonmaken in de gezondheidszorg

Partnerbijdrage

Hygiënisch werken in de gezondheidszorg is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook vooral voor je cliënten. Thuis zal je niet heel snel ziek worden van de bacteriën die in je woning aanwezig zijn. Het zijn de bacteriën van jezelf of je familie en gezonde mensen hebben doorgaans een goed werkend afweersysteem. Voor de cliënten in de gezondheidszorg ligt dit net even wat anders. Hun immuunsysteem werkt minder goed en daardoor zijn ze vatbaarder voor de bacteriën. Bezoekers, zorgverleners en andere cliënten brengen ook ziektekiemen mee. Daarom is het belangrijk om materialen en ruimtes goed schoon te maken en houden, dit geldt ook voor wanneer je bij cliënten thuis komt.

 Reinigen
Stof afnemen, nat reinigen en stofzuigen zijn de basiselementen van het huishoudelijk reinigen. Het is belangrijk dat je hiervoor op de juiste manier te werk gaat.
1. Qua werkvolgorde wordt er geadviseerd om van schoon naar vuil en van hoog naar laag te werken. Begin met het afnemen van stof, vervolgens het stofzuigen van de vloer en tot slot het nat reinigen.
2. Gebruik geen stofdoek maar juist een vochtige doek of een stofbindende doek omdat een stofdoek ziektekiemen en stof juist doet verspreiden.
3. Bij gladde vloeren is het raadzaam om in plaats van een stofzuiger een stofwisapparaat te gebruiken zodat de stofdeeltjes niet door de lucht gaan zweven.
4. Voor elke ruimte kun je het best gebruik maken van een nieuw schoonmaakdoekje en gebruik altijd schone materialen. Hanteer de vouwmethode bij het gebruik van de schoonmaakdoek zodat je bij de overgang van een vuil naar een schoon oppervlak de doek kan wisselen van vlak.
5. Schoonmaak doeken en dweilen dienen na het schoonmaken goed gereinigd te worden en dit kun je doen door ze op minimaal 60 graden te wassen. Andere schoonmaakmaterialen als borstels en emmers moeten na gebruik afgespoeld worden met heet water en vervolgens goed gedroogd worden.
6. Maak gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen die een desinfecterend effect hebben. Zo kun je bijvoorbeeld ethanol kopen voor streeploos schoonmaken maar ook voor het desinfecteren van je handen.
7.      Vergeet niet om tussendoor en na het schoonmaken je handen goed te reinigen en desinfecteren. Voor het schoonmaken van het sanitair kun je gebruik maken van wegwerp handschoenen.

 Is desinfectie van materialen nodig?
Het desinfecteren van artikelen, materialen en apparaten is enkel nodig wanneer er lichaamsvochten als bijvoorbeeld bloed zichtbaar aanwezig zijn. Hiervoor kun je schoonmaakproducten als isopropylalcohol voor gebruiken, een product dat veel in de gezondheidszorg wordt toegepast bij het schoonmaken. Bij het desinfecteren is het raadzaam de volgende stappen te volgen;

-  Gebruik desinfectiemiddelen die goedgekeurd zijn voor het schoonmaken van de artikelen of materialen.

-  Maak de materialen of de oppervlakten eerst goed schoon met een normaal schoonmaakmiddel. Als je dit niet doet zal het desinfectiemiddel niet goed werken. Was de doeken die je hebt gebruikt voor het schoonmaken op een hoge temperatuur of gooi ze weg.

-  Tot slot gebruik je het desinfectiemiddel om het materiaal of het oppervlak schoon te maken. Lees van tevoren goed de gebruiksaanwijzing zodat je weet welke hoeveelheid er nodig is.

‘Dit artikel wordt u aangeboden door Jbcsolutions. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant