3 tips voor onderhoud aan je WordPress website

  Partnerbijdrage

Het onderhouden van een WordPress website kan iedereen toch? Je klikt op updates, selecteert de updates die je uit wilt voeren en…. Je krijgt een volledig wit scherm. Schiet jij in de paniekstand? Drie tips om dit te voorkomen.

Tip 1: Gebruik alleen legale plug-ins

Regelmatig zien we WordPress websites en WooCommerce webshops voorbijkomen waar zogenoemde ‘nulled’ plug-ins in voorkomen. Is dit legaal? Nee dat is het niet. Een pluginmaker vraagt een vergoeding voor de ontwikkeling van de plug-in en het door ontwikkelen van de plug-in.

Waar kun je plugins voor WordPress vinden die je 100% legaal kunt gebruiken:

  • Codecanyon.net
  • WordPress repository
  • Diverse marktplaatsen

Voor klanten die WordPress onderhoud afnemen bij hun internetbureau zijn er vaak ook plug-ins beschikbaar waar een developer licentie voor aanwezig is. Vraag hiernaar bij je webdesigner.

Tip 2: Houd zicht op de beheerdersaccounts

Wat bedoelen we met deze tip? Moet je elke dag de accounts bekijken? Nee zeker niet. Toch is het goed om hier regelmatig eens naar te kijken. En is jouw gebruikersnaam nog ‘admin’? Dan is ons advies om dit per direct te wijzigen. Dit is de meest gebruikte gebruikersnaam bij de hack van een WordPress website.

Hoe wijzig je de gebruikersnaam? Het gemakkelijkst kun je een nieuwe gebruiker toevoegen en de oude verwijderen. Als je dit niet wilt kun je een plug-in gebruiken als Username Changer, te vinden in de WordPress plug-in repository.

Tip 3: Controleer je backups

Hoe vaak heb jij al gezegd: oh geen probleem, er is een backup aanwezig. Weet je dat zeker….? Controleer regelmatig of de back-ups gemaakt worden. Onthoud ook hoelang deze beschikbaar blijven. Er zijn providers die back-up voor drie dagen bewaren, zeven dagen of achtentwintig dagen. Zorg dat je dit weet.

Los van of de back-ups gemaakt worden, check ze ook. Download eens een volledige back-up van je website of webshop en pak deze uit. Werkt alles? Kun je ze überhaupt openen?

Als je een WordPress website hebt wil je deze veilig houden. Update daarom regelmatig alle plug-ins en ook het thema en de core van WordPress. Je wilt toch niet dat alle gegevens van je klanten op het internet belanden die een offerte aangevraagd hebben voor houten vloeren in Amsterdam? Een bouwvakker draagt een helm omdat het veilig is, een ruiter een cap om dezelfde reden. Jouw website is je gereedschap. Zorg er daarom voor dat deze ook veilig is en neem je voorzorgsmaatregelen. En heb je hier zelf geen tijd voor? Besteed het dan uit aan professionals.

Dit artikel wordt u aangeboden door Lamper Design.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden