Foto: PR

Wat te doen met hondenproblemen in de corona tijd?

  Partnerbijdrage

De Corona besmettings cijfers blijven maar toenemen, waardoor er steeds meer maatregelen opgelegd worden. Na 17 uur sluiten de meeste hondenscholen al. Met weer een nieuwe Covid variant in aantocht is er is een kans dat ze binnenkort helemaal zullen sluiten. Maar sommige problemen kunnen niet wachten. Bijvoorbeeld als je hond gromt of zelfs hapt. Daarom volgen hier enkele tips van hondentrainer Cleo Verheijen van puppyopvoeden.nl om de tijd door te komen tot je professionele hulp kan krijgen. 

Het belangrijkste wat je wilt doen is voorkomen dat er echt iets mis kan gaan. Het is gevaarlijk om te denken dat je hond niet kan bijten. Iedere hond ‘die bijt’ heeft dat een keer voor het eerst gedaan. Zodra dat gebeurd is, is er geen weg terug. Het is veel moeilijker om je hond weer te vertrouwen als hij een keer echt gebeten heeft dan wanneer hij alleen gewaarschuwd heeft.

Hoe je het beste voorkomt dat het mis kan gaan hangt van de situatie af. Het eerste wat je wilt doen is hondentaal leren lezen. Honden die zich bedreigd voelen bewegen stijver of verstarren. Een eerste teken van ongemak is vaak wegkijken. Zie je dat je hond een situatie ongemakkelijk vindt, dan weet je dat je deze situatie wilt vermijden. Als je hond bijvoorbeeld zijn kauwsnacks verdedigt, dan wil je tot je onder begeleiding kunt oefenen niet in de buurt van je hond komen als hij een kauwsnack heeft.

Soms wil je de omgeving veranderen. Heb je een hond die bijvoorbeeld uit kan vallen als hij wakker schrikt, dan wil je hem in zijn eigen mand leren slapen, zodat je hem niet per ongeluk wakker maakt. Hoe makkelijk het is om de omgeving zo te maken dat het niet mis kan gaan hangt van het probleem af. Valt je hond bijvoorbeeld uit naar andere honden of kinderen, dan is de kans dat deze iets onvoorspelbaars doen waardoor er een onveilige situatie ontstaat te groot. Dit geldt ook als je niet aan ziet komen wanneer je hond uit gaat vallen.

In zulke gevallen is de beste oplossing om je hond een muilkorf te laten dragen. Helaas heeft de muilkorf een slechte naam. Maar een goed zittende muilkorf die rustig aangewend wordt hoeft je hond niet te belemmeren. En de enige honden die echt nooit bijten zijn honden die een muilkorf dragen. 

Achter grommen en bijten zit vrijwel altijd een angst. Angst voor bepaald soort mensen, voor bepaalde honden, voor bepaalde voorwerpen, of angst om iets kwijt te raken komen vaak voor. Als je deze angst op lost heeft je hond geen reden meer om te grommen. Doe dit wel onder goede begeleiding, want als je per ongeluk de angst groter maakt zit je met een groter probleem. 

Grommen, wegblaffen of verstijven wil je altijd serieus nemen. Vooral bij kleine honden wordt er wel eens lacherig over gedaan. Als een kleine hond een klein kind bijt kan dit nog steeds grote gevolgen hebben. En het komt te vaak voor dat een kleine hond ruzie krijgt met een grote hond nadat hij hem heeft geprobeerd weg te grommen, als de grote hond dan ook de fout in gaat en bijt is dat al heel snel te hard. Dus wat voor hond je ook hebt, groot klein, jong of oud, op het moment dat je ziet dat hij ergens angstig voor is wil je het op proberen te lossen. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Puppy Opvoeden. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden