Pexels photo 3615726

Wat zijn de beste plafondstructuren?

  Partnerbijdrage

Plafondstructuren zijn stijlen van gipsplaatafwerking, anders dan de algemeen bekende gladde plafonds waar je gewoon plafondverf kunt aanbrengen. Ze gebruiken verf of spray zodat het plafond van een kamer een bepaald onregelmatig patroon krijgt. In veel landen zijn ze de go-to-stijl, omdat ze verschillende voordelen hebben ten opzichte van gladde plafonds. Bovendien kun je dergelijke plafondstructuren zelf aanbrengen, al kun je hiervoor ook stukadoren inhuren. Zij kunnen plafonds stucen in een van de onderstaande structuren, al zijn er meer opties. Vraag een expert welke mogelijkheden er zijn! 

Sinaasappelschil
Sinaasappelschil is een texturizer, meestal te vinden in een blik, die ovalen van verschillende grootte spuit. Ze zijn niet hoog genoeg om onaangenaam bij aanraking te zijn en produceren een meer uniform gevoel en uiterlijk dan de meeste andere textuurtypes. Sinaasappelschil is eenvoudig te maken: spuit het in korte stoten vanaf een halve meter of meer op het plafond, wacht tot het droog is, primeert en schildert. Het is een goed idee om eerst de plafondtextuurspray op karton uit te proberen en te experimenteren om er zeker van te zijn dat je de beste hoek en afstand hebt gekozen.

Swirl
Het Swirl-plafond is een manier om een plafond te structureren, wat erg lijkt op de Skip-troffel of Stippled-plafondstructuur. Het verschil tussen de Swirl-textuur en de andere is dat het vertrouwt op cirkelvormige begrippen om ronde patronen te creëren, in tegenstelling tot de willekeurige vormen van het Skip-troffelplafond. Gebruik hiervoor een borstel of een spons voor respectievelijk een ruwere of gladdere textuur. Wrijf het in afzonderlijke cirkels van dezelfde grootte over het hele oppervlak. De Swirl-stijl zorgt voor misschien wel de meest visueel aantrekkelijke plafondtextuur van allemaal en bevat een vleugje vakmanschap. Eventueel zou je deze structuur ook toe kunnen passen op het renovliesbehang op je muren. 

Popcorn
Deze klassieke gedefinieerde plafondstructuren voor leeftijden. Houd er rekening mee dat de popcorntextuur momenteel niet als de meest modieuze wordt beschouwd, maar toch aanzienlijke voordelen heeft, zoals een geweldige geluidsisolatie. De naam komt van de popcornachtige elementen waaruit het bestaat, maar in sommige gevallen lijkt het meer op kwark. Het is zowel de hoogste als de diepste textuur, waardoor het breekbaar en gemakkelijk te vervormen is als er tegenaan wordt gedrukt. Verf het plafond in dikke popcornverf en gebruik een roller om de textuur direct te produceren of een penseel om het handmatig te doen. Teken geen vormen of patronen, want dan zou het plafond er ongelijk uitzien.

Kant
De kant-textuur kost veel tijd en moeite dan de meeste, omdat het de mooiste en meest artistieke is. De techniek, gereedschappen en materialen zijn hetzelfde als de Skip-troffelstructuur, maar er is een extra element: na het aanbrengen van de eerste verflaag moet je wachten tot deze droog is voordat je een tweede verflaag in een andere kleur aanbrengt en vervolgens de troffel erop gebruikt om textuur te creëren. Zorg ervoor dat de onderste laag volledig is opgedroogd, breng dan een tweede laag aan en gebruik een gereedschap naar keuze om wat vlekken te maken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Wandgrimeurs. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden