Foto: Unsplash.com

Hoe helpen aankoopmakelaars starters aan een huis?

  Partnerbijdrage

Een huis kopen is voor starters in 2021 natuurlijk een stuk lastiger dan in 2001. En in 2011 waren de huizenprijzen aantrekkelijker geprijsd, maar waren banken terughoudender met financieringen. Kortom, de laatste 10 jaar zijn eigenlijk al een uitdaging voor de meeste starters. Hoe kun je dan toch nog ‘inbreken’ in deze krappe woningmarkt? We vroegen het aan een aankoopmakelaar die gespecialiseerd is in betaalbare appartementen en kleine gezinswoningen.

Aankoop tip 1: Verken je financiële opties

Veel mensen beginnen met scrollen op huizensites, maar je zou eigenlijk eerst een hypotheek adviseur moeten bezoeken om te bezien wat je maximale budget is voor een huis. Daarbij is het belangrijk niet alleen te kijken wat je leenbedrag kan worden, maar vooral wat je per maand kunt betalen op een verantwoorde wijze. Verstandig hierbij om dan juist iets onder je budget te kijken, zodat je eventueel nog ruimte hebt om te kunnen overbieden wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden.

Aankoop tip 2: Aanmelden bij een zoekservice

De meeste aankoopmakelaars bieden een zoekservice aan, waardoor je nieuw aanbod al eerder ziet dan dat ze op de reguliere huizensites worden gepubliceerd. Soms hoor je wel eens dat een huis binnen 5 minuten al helemaal vol met bezichtigingen is gepland, maar in werkelijkheid hebben al enkele dagen mensen die woning gezien via de exclusieve zoekservice die veel aankoopmakelaars aanbieden. Vraag daarom aan je makelaar of hij zo’n zoekservice aanbiedt, of zoek een makelaar die dat wel heeft.

Aankoop tip 3: Bepaal eerst je favoriete wijken 

Gelderland heeft vele aantrekkelijke plaatsen, maar er zijn uiteraard ook (achter)buurten waar je liever je kinderen niet ziet opgroeien. Het is daarom belangrijk om goed door de straten en buurten te lopen, waarop je je zinnen hebt gezet. En kijk niet alleen op zaterdagmiddag om 13.30 uur als het zonnetje schijnt, maar juist ook even ’s avonds na 22.00 uur. Want als je net op een hoek gaat wonen waar al 10 jaar lang hangjongeren graag vertoeven, heb je alsnog slapeloze nachten (avonden).

Aankoop tip 4: Nodig je aankoopmakelaar uit 

Veel online makelaar services bieden tegenwoordig een aankoopmakelaar op afstand aan. Ze doen dan via Skype of Zoom een meeting met de verkoopmakelaar om zo een goede prijs er voor je uit te slepen. Dat kan fijn zijn, maar liever neem je een aankoopmakelaar meer die fysiek het huis voor je bekijkt. Zo krijg je al iets meer inzicht in de bouwkundige staat (hoewel een aankoopkeuring verstandig blijft!) en word je bovendien nog serieuzer genomen bij de onderhandeling. Een aankoopmakelaar loont dus!

Dit artikel wordt u aangeboden door Makelaar Amstelveen. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden