Waar moet je op letten bij het oversluiten van je hypotheek?

  Partnerbijdrage

Heb je in het verleden een woning in Winterswijk gekocht? Mogelijk loont het om de hypotheek die je hier destijds voor hebt afgesloten over te sluiten. De rentestand is nu mogelijk lager dan de rentestand toen je de hypotheek afsloot. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle woningbezitters met een lopende hypotheek voordeliger uit is, wanneer zij deze oversluiten. Een hypotheek oversluiten schrikt in eerste instantie wellicht af, doordat er kosten aan verbonden zitten. Deze kosten wegen echter niet altijd op tegen het financiële voordeel wat een hypotheek oversluiten met zich meebrengt.

Wil je berekenen of je kunt besparen op je hypotheek? Online vind je verschillende tools en gidsen die je een beeld geven van het voordeel wat het oversluiten van een hypotheek voor jou kan betekenen. 

Kosten en baten in kaart brengen bij oversluiten 
Bij een hypotheek oversluiten is het belangrijk om uit te zoeken of de kosten hiervan opwegen tegen het financiële voordeel wat het oversluiten van de hypotheek meebrengt. Het kan lastig zijn om deze analyse zelf uit te voeren. Zoals reeds genoemd kun je alvast een indicatie voor jezelf berekenen, door gebruik te maken van een online rekentool. Mocht bij het gebruik van deze rekentool blijken dat het voordelig is om een hypotheek over te sluiten, dan kan een gesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur een goede volgende stap zijn. Deze kan exact berekenen welk voordeel een hypotheek oversluiten je oplevert. 

Meer dan alleen een financieel voordeel 
Het voordeel van een hypotheek oversluiten zit niet alleen in de maandlasten hiervan. Ook kan het oversluiten je meer zekerheid geven over de kosten. Denk aan het oversluiten van een hypotheek met een variabele rente naar een hypotheek met een vaste rente. Je weet zo precies welke maandlasten je hebt tijdens deze rentevaste periode. Een stukje zekerheid, die heel wenselijk kan zijn voor veel huishoudens! Daarbij kan het in sommige gevallen aantrekkelijk zijn om voor een andere hypotheekvorm te kiezen. 

Hypotheek oversluiten en verhogen voor verbouwing 
Mogelijk overweeg je een bestaande woning te verbouwen. Het oversluiten van de hypotheek kan een goed moment zijn om deze te verhogen. De verhoging van de hypotheek creëert voldoende vermogen om de verbouwing te financieren. Houd er rekening mee dat een hypotheek verhogen alleen mogelijk is wanneer er overwaarde op de woning zit. Daarbij mag de hypotheek nooit hoger zijn dan 100% van de woningwaarde na de verbouwing. Ook hierover kan een hypotheekadviseur je meer vertellen.  

Dit artikel wordt u aangeboden door ikbenfrits.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden