Afbeelding

Ingezonden

Opinie

Natuurlijk een museum bij de groeve!

Na mijn hele werkzame leven met het natuursteen ambacht te hebben ingevuld verbaas ik mij over ingezonden brieven met als boodschap de keuze om het steengroeve museum niet bij de groeve te realiseren maar in het dorp.

Het is een bewezen succesvolle formule, een logische twee eenheid om vondsten en verhalen te koppelen aan de plek waar ze ontdekt zijn. Ik heb in mijn leven er meerdere bezocht en telkens een ander interessant verhaal gehoord en gezien.

Slechts een korte greep uit het enorme aantal locaties in Europa. Voorbeelden zijn het Baumberger Sandstein Museum en het Jura Museum in Duitsland, het Museo del Marmo bij de Carrera groeven in Italië en het Musée de la Pierre in Belgie. Maar er zijn er nog veel meer. Op al deze locaties is een museum of informatiecentrum voor bezoekers aanwezig met een mooi eigen verhaal dicht bij een groeve.

Nergens ben ik het unieke Winterswijkse verhaal tegengekomen. De 250 miljoen jaar oude lagen tonen hier hoe de biodiversiteit op aarde weer opkrabbelt na een uitstervingsgolf. De bijbehorende vondsten illustreren het. De koppeling met onze problemen van vandaag (afnemende biodiversiteit en klimaatverandering) kunnen eenvoudig met dit verhaal in een groter perspectief worden geplaatst. Een kans voor open goal. Dat je daarnaast ook nog in de groeve kan afdalen met een gids maken het een totaal beleving waar serieuze belangstelling voor zal bestaan.

Voorheen was ik vooral op de hardsteenlagen zelf gericht door mijn werkzaamheden maar nadat ik gids in de Winterswijkse groeve ben geworden is mijn belangstelling enorm verbreed omdat er werkelijk een uniek verhaal te vertellen valt. De keuze is logisch en vanzelfsprekend: dit verhaal vertel je aan de rand van de groeve.

Henk Lamers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk