De gidsen nemen bezoekers graag mee door de steengroeve. Foto: Henk Rösken
De gidsen nemen bezoekers graag mee door de steengroeve. Foto: Henk Rösken

Steengroeve Museum is prachtig plan!

Opinie

Steengroeve Museum is prachtig plan!

Ondanks dat een groep mensen stevig haar best blijft doen om het Steengroeve Museum te verplaatsen naar het dorp of zelfs niet te realiseren is er een veel grotere groep die dit plan een belangrijke en unieke aanvulling vindt aan de mogelijkheden van de Oost Achterhoek.

De Steengroeve is uniek in de wereld en heel de geologisch wetenschappelijke wereld is daar volledig van overtuigd. Vele publicaties in nationale- en internationale tijdschriften tonen dat ook aan.
Dat er straks in onze regio een museum is dat een uniek thema behandelt en een nationale uitstraling krijgt is om meerdere redenen het steunen waard. Ten eerste kunnen de bijzondere vondsten die in de Winterswijkse groeve zijn gedaan “thuiskomen”. Zij kunnen bij hun vindplaats worden geëxposeerd. Daarnaast is er een natuurlijke plek om de vele vondsten van amateurgeologen in depot te brengen, zodat ze niet meer ons gebied hoeven te verlaten.
Het moet een totaal beleving worden van museum, film, zelf hakken, de oehoe zien, de groeve zien en eventueel er ook in afdalen. Dat er ook nog allerlei presentaties, cursussen en onderzoek gaan plaatsvinden maakt het museum nog interessanter.
Bovendien zien de mensen hoe het bedrijf ,zoals Sibelco wat nog volop in productie zal zijn, haar kalkwinning prachtig combineert met geologie, cultuur en toerisme.
Een tweede argument is dat er zo een breed publiek met een uniek maar nog uiterst onbekend verhaal in aanraking kan komen. Het geeft mensen meer begrip over de ontwikkeling van de aarde maar ook over de actuele problemen als klimaatverandering, uitstervingsgolven en dergelijke.
Ook voor de toeristisch recreatieve ontwikkeling van onze regio is het Steengroeve Museum een belangrijke aanvulling omdat het een seizoen verlengend effect zal hebben en extra mensen naar onze regio zal brengen.
Door het museum aan de rand van de groeve te maken ontstaat een unieke beleving. De vindplaats ligt letterlijk aan je voeten. De rondleidingen die er al sinds 2010 plaatsvinden tonen nog steeds een stevige groei van deelnemers. Tegenwoordig zijn dit er ongeveer 2000 per jaar. Deelnemers willen vaak zelf in de kalk zoeken maar sinds 2016 is dat in verband met de veiligheid niet meer toegestaan. Naast het museum komt het Pyriet paviljoen, een plek waar bezoekers zelf veilig kunnen zoeken in de kalk die Sibelco daar heeft neergelegd.
Door de ligging van de groeve, waar veel knooppunten van de fietsroutes samenkomen, is het een unieke gelegenheid om even te pauzeren en de mogelijkheid aan te grijpen een bezoek te brengen aan het museum.
Er zijn voldoende mogelijkheden om overlast voor de omgeving te minimaliseren of zelfs volledig tot nul terug te brengen. Kortom een prachtig plan waar we snel mee door moeten als we onze regio vitaal willen houden en blijven ontwikkelen.
De gidsen van de Steengroeve nemen u graag mee naar een tijdperk dat 245 miljoen jaar achter ons ligt.


Benno Vogelsang

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant