De school in Kotten. Foto: PR
De school in Kotten. Foto: PR

Waarom nieuwbouw als er veel betere alternatieven zijn?

Opinie

Hoe gaat het verder met de buurtschapsscholen in Miste-Corle, Woold en Kotten?

Drie buurtschappen, met elk een prachtige buurtschapsschool. Ooit gerealiseerd door onze voorouders. Elke buurtschapsschool voegt echt wat toe aan de leefbaarheid in de buurtschap. Er zijn plannen om deze drie scholen samen als één school verder te laten voortbestaan. Als dit persé moet, laten we dan één van de drie bestaande scholen op de huidige locatie renoveren en verduurzamen en zo nodig uitbreiden. Waarom een nieuwe school op een nieuwe locatie aan de rand van Winterswijk? Dit kan ik niet volgen.

School- en verenigingsblad ‘De Ontmoeting’
Begin december zat “de Ontmoeting” in de brievenbus. In een korte alinea wordt er met een paar woorden over de toekomst van onze huidige school in Kotten geschreven. Dat doet pijn, omdat het alleen maar lijkt alsof dit de beste optie is.

Mooie bestaande locaties met schoolpleinen waar je “U” tegen zegt, bovendien landelijk gelegen.

Laten we ons verstand gebruiken. Ik heb de afgelopen tijd informatie ingewonnen bij echte experts met veel ervaring op het gebied van renovatie en verduurzaming van degelijk en goed onderhouden scholen. Dit is ook voor onze buurtschapsscholen zeer goed mogelijk en bovendien vele malen goedkoper. Ook heb ik een goed gesprek gehad met de wethouder van onderwijs Mw. Schepers-Janssen en de heren Gommers en Kappert. Ik hoop dat zij ‘het roer omgooien’. Daarom vraag ik: ‘Laat uw hart spreken’. Dat in ieder geval als het van drie naar één school moet er gekozen wordt voor renovatie en verduurzaming van een al bestaande school. Pas dan blijft het een echte buurtschapsschool. Blijkbaar kunnen deze scholen wel gerenoveerd en verduurzaamd worden voor nieuwe bewoners of een andere invulling krijgen, maar niet voor onze buurtschapsleerlingen? Wat een klinkklare onzin!

Kotten december 2022, door Gerrie Kuenen-Meinen

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk