Boven van links naar rechts:  Rosa Derksen, leerlingen 5-VWO, docent middelbare school Oliviera do Hospital. Beneden vlnr.de Portugese leerlingen met docent. Foto Lineke Voltman
Boven van links naar rechts: Rosa Derksen, leerlingen 5-VWO, docent middelbare school Oliviera do Hospital. Beneden vlnr.de Portugese leerlingen met docent. Foto Lineke Voltman

Gerrit Komrij centraal in uitwisselingsprogramma GKC met Portugese school

Onderwijs

WINTERSWIJK - In de theaterzaal van het Gerrit Komrij College geeft Jesse Klein Entink dinsdag 6 februari een workshop rap en spoken word aan leerlingen van 5- VWO en leerlingen van een middelbare school in Oliviera do Hospital (Portugal). Het is een van de onderdelen van de uitwisseling tussen beide scholen.

Door Lineke Voltman

In 2016 is docent Ed de Graaf begonnen met deze uitwisseling. Het GKC is genoemd naar de dichter en schrijver Gerrit Komrij, geboren in Winterswijk, die vele jaren later is gaan wonen in Vila Pouca, een onderdeel van Oliviera do Hospital. Sinds 2016 heeft de uitwisseling van leerlingen verschillende keren plaats gevonden.

Komrij centraal 
Dit jaar zijn vijf Portugese leerlingen en twee docenten voor een week naar Winterswijk gekomen om samen met VWO-5 leerlingen van het GKC nader kennis te maken met het werk van Komrij. Rosa Derksen, docent Nederlands in de bovenbouw van Havo/VWO, over het programma: “De teksten van Komrij staan uiteraard centraal in deze week. Uit de bundel ‘humeuren en temperamenten’ hebben we drie verhalen uitgekozen die we in het Engels en Portugees hebben vertaald, zodat we er samen aan kunnen werken. Bij het boekje heb ik vijf opdrachten bedacht waaruit de leerlingen er drie konden kiezen, bijvoorbeeld een fictief interview met Komrij, een reactie op wat de dichter heeft geschreven en dat kon een verhaal zijn of een gedicht en zelfs rap of spoken word.”

Naast deze onderdelen was er ook ontspanning. De leerlingen bezochten een molen, een klompenmakerij en een escaperoom. Woensdagochtend werd een bezoek gebracht aan de markt in Winterswijk. En natuurlijk mocht een uitje naar Amsterdam niet ontbreken in het programma.

Tegenbezoek
Van 10 tot 15 maart wordt een tegenbezoek gebracht aan Oliviera. Derksen: “Ook daar staat Komrij centraal maar we willen ook kennis maken met de Portugese cultuur. Hopelijk kunnen we ook nog een bezoek brengen aan het huis van Komrij in Vila Pouca en met name ben ik erg benieuwd naar zijn bibliotheek. Ook willen we een bezoek brengen aan de plek waar hij begraven ligt.”

Logeren
Mila ter Welle is een van de leerlingen van VWO 5 die deze week samen met de Portugese gasten optrekt. Zij is eerder in Portugal geweest maar niet in Oliviera. “Ik vind het bezoek van de leerlingen uit Portugal erg leuk maar ik heb het wel onderschat. Het is vermoeiender dan ik dacht, daarbij komt dat een van hen bij ons logeert wat betekent dat je de hele dag bij elkaar bent en veel met elkaar praat in het Engels, wat overigens goed lukt.”

Verrijking 
 “Voor mij is het ook de eerste keer naar Portugal”, aldus Carlijn Ansink. “Ik vind vooral de opdrachten die we voor deze week hebben gekregen heel leerzaam. Je doet andere dingen dan anders in de les, dat vind ik een verrijking. Ik ben erg benieuwd naar hun school want volgens de Portugese jongeren lijkt het GKC op een museum, zo mooi en groot vinden ze het.”

Koud en nat 
Martim Sousa en Martinho Abreu zijn twee van de leerlingen die aan de uitwisseling deelnemen. “Nederland is een prachtig land, de mensen hebben ons zeer vriendelijk welkom geheten en we hopen dat wij hetzelfde kunnen doen als de Nederlandse leerlingen volgende maand naar Portugal komen. Op school hebben we pas kennis gemaakt met de schrijver Komrij, daarvoor hadden we niet van zijn bestaan gehoord. Over de uitwisseling tussen de scholen zijn beiden enthousiast. “Het is goed voor onze ontwikkeling van het Engels, je komt met andere culturen in contact en we hopen dat we als scholen elkaar kunnen helpen.”
Over een ding zijn ze minder te spreken, het weer in Nederland, koud en nat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant