Leerlingen van GKC bezochten Münster. Foto: PR GKC
Leerlingen van GKC bezochten Münster. Foto: PR GKC

Komrij College verbindt leerlingen

Onderwijs

WINTERSWIJK - Ook in Winterswijk ligt voor jongeren het buitenland binnen handbereik. Via de media, door vakanties en via social media maakt onze Winterswijkse jeugd kennis met het buitenland. Winterswijk wordt daarnaast ook steeds meer een multiculturele samenleving en Duitse gasten uit de grensstreek rechtvaardigen dat de leerlingen meer en meer over de grens kijken.

Het Gerrit Komrij College biedt leerlingen de gelegenheid om zich voor te bereiden op een mondiaal burgerschap. Onlangs vertrokken de leerlingen uit vwo-5 van het Gerrit Komrij College met Duits in hun profiel naar Münster voor een ééndaags bezoek aan de stad Münster en een bevriende school. Julia Vlot, docent Duits: “We worden altijd hartelijk ontvangen met lekkere Duitse hapjes en dat maakt maar weer duidelijk dat ook eten verbindt.” Julia Vlot onderhoudt al een aantal jaren de contacten met het Hans Böckler Berufskolleg. “Na de broodjes is het dan tijd om elkaar goed te leren kennen en onze Winterswijkse leerlingen spreken Duits, terwijl de Duitse leerlingen oefenen in de Nederlandse taal. 

Het Gerrit Komrij College kent meerdere contacten met scholen in de Duitse grensstreek. Zo gaan de derdeklassers op bezoek bij scholen in Vreden en Rhede. “We oefenen elkaars taal, maar onze jongeren zien ook dat aan beide zijden van de grens er niet veel verschillen zijn,” aldus Julia Vlot. Een van de doelstellingen van internationalisering in het onderwijs is dat vooroordelen worden doorbroken. In een tijd waarin onze samenleving veel met polarisatie te maken krijgt, zorgt de kennismaking met andere culturen en talen voor meer verbinding.”

“Er is dan altijd verbazing dat Duitse leerlingen na anderhalf jaar Nederlands als keuzevak in hun pakket zo goed de buurtaal spreken. Beter soms dan dat onze Nederlandse leerlingen het vak Duits beheersen. Eén vooroordeel, Duitsers spreken geen Nederlands was daarmee al verdwenen en dat het ook nog eens leuke en aardige gewone leerlingen bleken te zijn werd ook snel duidelijk.” Julia Vlot geeft aan dat het bezoek en tegenbezoek waardevol is voor de praktische toepassing van het Duits. In levensechte situaties moeten jongeren nu de communicatie op gang houden. 

Die communicatie kwam al snel verder op gang toen na een uurtje contact maken de activiteiten naar buiten verplaatst werden. In het centrum wachtten twee gidsen die aan de gemengde groepjes jongeren de interactieve stadsrally kwamen toelichten. Ruim twee uur waren de Nederlands-Duitse leerlingen heel enthousiast onderweg om vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren, soms interviews of selfies met plaatsgenoten. 

Toen na de Münsterrally in een inmiddels zonovergoten Münster de Duitse leerlingen samen met hun gasten nog even bleven en mee de Kerstmarkten opgingen, was duidelijk dat er van een geslaagd evenement gesproken mocht worden. Deze activiteit werd financieel ondersteund door de Interreg Deutschland-Nederland, onderdeel van de Euregio. Een tegenbezoek aan Winterswijk en het Gerrit Komrij College vindt plaats in de vroege zomer van 2024.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk