t Kempken blij met fraaie score. Foto: Han van de Laar
t Kempken blij met fraaie score. Foto: Han van de Laar

Perfecte score van basisschool ’t Kempken bij fietscontrole VVN

Onderwijs

WINTERSWIJK - Jaarlijks worden de fietsen gecontroleerd van de Winterswijkse basisschoolleerlingen. Dat gebeurt door de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Van alle 16 basisscholen behaalde ’t Kempken in Meddo als enige de perfecte score. Er werden 661 fietsen gecontroleerd van de leerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen. Daaronder 30 fietsen uit ’t Kempken. Er werd geen enkele fout geconstateerd en iedereen ontving een OK sticker. Daarmee herhaalde ’t Kempken de score uit 2019. Ook toen was het resultaat honderd procent. Daarmee kwam de wisselbeker voor de tweede keer in het bezit van de Meddose school en deze staat nu gelijk met basisschool Kotten.

Door Han van de Laar

Controle
Jacqueline van der Vinne van VVN-Winterswijk: “We controleren op tien aspecten. Of het stuur goed vastzit, er een goed hoorbare bel aanwezig is, dat de handvatten goed aan het stuur vastzitten en heel zijn, de fiets goede remmen heeft met een terugtraprem of handremmen, dat de koplamp goed werkt, recht naar voren schijnt en wit of geel licht geeft, er zijreflectie aanwezig is, minimaal twee reflectoren per wiel, dat de trappers voldoende stroef zijn en gele reflectoren hebben, er een rode reflector aan de achterkant van de fiets zit en dat het achterlicht goed werkt, naar achteren straalt en rood licht geeft. De Meddose fietsen van de leerlingen waren allemaal dus in ore.”

Nijntje
Medebestuurslid van de VVN Ype de Jong: “Wij hebben een goede samenwerking met de gemeente en de politie. Dat is prettig werken. De gemiddelde score over alle scholen was dit jaar 69%. Dat valt toch wel een beetje tegen, zo scoren een aantal scholen in de vijftig procent en dat is eigenlijk te weinig. Tevens controleren we ook de fietsjes van de leerlingen uit groep 1 tot en met 4, maar die tellen niet mee voor de beker. De kinderen krijgen wel een Nijntje-sticker als de fiets in orde is. Overigens had bij die controle ook ’t Kempken de beste prestatie (95,34%).”

Verkeersouders
’t Kempken ontving op het schoolplein de beker. Die werd uitgereikt aan Fenne en Silke, de twee oudste leerlingen van de school. Op de tweede plek eindigde de St. Jozefschool en derde de Emmaschool. Marlies Reijerink is een van de vier verkeersouders bij ’t Kempken. “We wijzen de ouders regelmatig op het belang van goede fietsen. Dat heeft dus ook wel geholpen. We zorgen ook voor de reflecterende gele hesjes die de kinderen aan kunnen doen in de maanden oktober tot april. Alle acties zijn belangrijk, ook als ze dadelijk naar het voortgezet onderwijs gaan.” Alle kinderen ontvingen van de VVN als beloning een mandarijn. Wie meer over de acties van VVN afdeling Winterswijk wil weten kan op Facebook terecht.

Fenne Reijerink en Silke Kraak nemen de wisselbeker in ontvangst. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk