De Tijdreis deed ook Transit Oost aan. Wethouder Elvira Schepers was daar bij. Foto: Manon van Bree
De Tijdreis deed ook Transit Oost aan. Wethouder Elvira Schepers was daar bij. Foto: Manon van Bree

Kinderen en ouders verrast door ‘Tijdreis door Winterswijk’

Onderwijs

‘Ik wist niet dat het er was!’

WINTERSWIJK - Al meer dan 30 jaar wonen ze in Winterswijk, maar nog nooit waren ze Molen de Bataaf binnen geweest. Het gezinnetje -vader, moeder, 2 kinderen en een vriendje van de zoon- komen de eerste verdieping van Molen de Bataaf af. De kinderen nog helemaal onder de indruk, de ouders wat beschaamd. “Ik rijd hier al tientallen jaren elke dag langs. Nog nooit het idee gehad om er eens binnen te gaan kijken. En nu, door dit project dat eigenlijk voor kinderen is bedoeld, kom ik zelf voor het eerst in de molen.”

En zo verging het afgelopen zaterdag talloze volwassenen bij het project ‘Tijdreis door Winterswijk’. Alle kinderen van de groepen 5 tot en met 8 waren uitgenodigd om op ‘tijdreis’ te gaan door de geschiedenis van Winterswijk. Onder begeleiding van ‘minstens één volwassene’ reden de kinderen een fietstocht die hen langs zes belangrijke locaties uit de Winterswijkse geschiedenis bracht. En op elke locatie stonden acteurs klaar die hen vertelden over wat er op die locaties gebeurd was.
Zo daalden de kinderen het spiegelgladde pad af dat leidde naar de bodem van de Steengroeve, een plek waar ze normaal nooit zouden mogen komen! Daar mochten ze met hun blote handen op zoek naar het ‘Winterswijkse Goud’ dat sinds miljoenen jaren in de bodem verborgen ligt.
Behalve in de Steengroeve en Molen de Bataaf, kwamen de kinderen ook in de Jacobskerk, nadat ze bij het oude Raadhuis door twee vorige-eeuwse belastingambtenaren waren aangeslagen voor het dragen van regenjassen. Want het tekort op de gemeentelijke begroting moest worden gedekt.
Zo beleefden ouders en kinderen echte avonturen in de wijk Scholtenenk, op het Keunenhuis en tenslotte in museum Transit Oost.
“Wat een geweldige manier om kinderen -en ons- te laten ervaren hoe Winterswijk zich heeft ontwikkeld en wat er hier allemaal voor rijke geschiedeins ligt. Ik wist echt niet dat dat er allemaal was”, aldus één van de ouders.

De reis ging langs Molen De Bataaf. Foto: Wijvanwillem.nl/Myrthe Stortelers

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk