Taalcoaches gezocht. Foto; Marc Romanelli/Blend Images
Taalcoaches gezocht. Foto; Marc Romanelli/Blend Images Marc Romanelli/Blend Images

Bibliotheek zoekt nieuwe taalcoaches

Onderwijs

WINTERSWIJK - Het Taalhuis van de Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt voor haar vestiging in Winterswijk nieuwe vrijwillige taalcoaches. Aanmelden kan in de Bibliotheek, maar ook via 088-006 2999 of via taalhuis@oostachterhoek.nl.

Zij zijn op zoek naar vrijwilligers die laaggeletterden willen helpen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Wie taal leuk vindt en minimaal 1,5 uur per week op een vast moment beschikbaar is, kan zich aanmelden als taalcoach. Een onderwijsachtergrond is niet nodig.

Taalcoach
Als taalcoach helpt iemand een deelnemer met het verbeteren van de Nederlandse taal en kan men het verschil maken in iemands leven. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om het lezen van brieven van de leerkracht van school of het schrijven van een brief aan een mogelijke werkgever. Dat wat de taalvrager leert, kan direct toegepast worden in de praktijk.
Als taalcoach volgt men een basistraining van vier dagdelen. Na deze training weet e coach welke lesmaterialen voor welke deelnemer geschikt zijn en hoe deze materialen gebruikt kunnen worden. De taalvragers kunnen zowel mensen zijn met Nederlands als 1e taal, als mensen met Nederlands als 2e taal.

1 op de 6 mensen is laaggeletterd
Ruim 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen? Dit komt neer op 1 op de 6 mensen in Nederland. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen noemen we laaggeletterd. Meer dan de helft van deze groep is in Nederland geboren. Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Men vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op geldzaken.
Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet. Een laaggeletterde kan wel lezen en schrijven, alleen niet goed genoeg om helemaal mee te doen in de samenleving. Daar wil het Taalhuis van de Bibliotheek Oost-Achterhoek graag samen met vrijwillige taalcoaches verandering in aanbrengen.

Meer informatie
Een uitgebreide toelichting op de vrijwillige functie van taalcoach is te vinden op www.oostachterhoek.nl/vrijwilligers. Daar staat ook vermeld wat de Bibliotheek Oost-Achterhoek zoekt in een taalcoach en wat de Bibliotheek de taalcoach kan bieden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk