De moestuincoaches kregen hun certificaten. Foto; PR

De moestuincoaches kregen hun certificaten. Foto; PR

23 nieuwe, gecertificeerde schoolmoestuincoaches erbij in Gelderland

Onderwijs

WINTERSWIJK - Op woensdag 19 april hebben 23 moestuincoaches uit Gelderland hun opleiding succesvol afgerond. De laatste cursusdag vond plaats in Winterswijk. Op het terrein van De Dorpsakker hebben zij hun kennis en vaardigheid gedemonstreerd.  Wethouder Elvira Schepers van de gemeente Winterswijk reikte de certificaten uit aan de ‘afgestudeerde’ moestuincoaches, waaronder deze keer heel wat coaches uit regio Achterhoek. Met dit bewijs van hun kwaliteit kunnen zij nu aan de slag in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, kinderopvang, of mbo. 

De opleiding tot moestuincoach
In een 4-daagse cursus hebben de moestuincoaches geleerd hoe een natuurlijke schoolmoestuin wordt opgezet en aangelegd en natuurlijk hoe je de jonge tuiniers coacht naar een succesvolle moestuinervaring. Belangrijke onderdelen van de opleiding waren het maken van een jaarrond teeltplan en het verzorgen van een gastles op een schoollocatie.
Er is geoefend met verschillende werkvormen van zaaien tot het verwerken en proeven van de oogst. “Ik doe het voor die jongen, die trots aan zijn moeder vertelt dat hij nu wel radijsjes lust, omdat hij ze zelf heeft laten groeien”, vertelt een kersverse coach. Waardevolle lessen in de moestuin dus.

Elke school een schoolmoestuin
Het is wetenschappelijk aangetoond: moestuinieren draagt bij aan een positieve houding van kinderen tegenover gezond voedsel. Ze gaan meer proeven en uitproberen en zo wordt spelenderwijs aan smaakontwikkeling gewerkt.
Moestuinieren doen mensen met hun hoofd, hart en handen. Het is een belevenis om met de hele klas het volledige proces van zaaien tot oogsten tot een smakelijk einde te brengen. En die zelfgekweekte wortel willen de kinderen natuurlijk graag proeven. Daarnaast is het ook heerlijk om lekker buiten te zijn, te bewegen en te ontspannen. Dit helpt kinderen om zich te concentreren in de les.

Moestuincoach inzetten
Wie ook wel wat hulp kan gebruiken bij het maken van een moestuinplan of een helpende hand zoekt bij de moestuinlessen op school, kan terecht bij JLE Gelderland: www.jonglereneten.nl/provincie/gelderland voor meer informatie over de Gelderse moestuincoaches en de mogelijkheden.

De gerechtendie de coaches als opdracht moesten maken met van alles wat er op dit moment buiten te vinden is (eetbare bloemen bijv.), aangevuld met wat groenten van De Dorpsakker. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk