Professor Frenkie en enkele leerlingen tijdens de workshop slijm maken. Foto Lineke Voltman
Professor Frenkie en enkele leerlingen tijdens de workshop slijm maken. Foto Lineke Voltman

Workshops voor basisschoolleerlingen in ‘De week van de techniek’

Onderwijs

WINTERSWIJK - Ieder jaar organiseert de Thematafel Onderwijs & Arbeidsmarkt van Achterhoek Ambassadeurs, onderdeel van de regio Achterhoek, een ‘Week van de Techniek’ voor leerlingen van het basisonderwijs in Gelderland. Van 11 tot en met 21 april was het de beurt aan de basisscholen in de Oost-Achterhoek, waaronder in Winterswijk.

Door Lineke Voltman

De Julianaschool in Winterswijk is een van de scholen die mee doet aan de Week van de Techniek. Op vrijdag 14 en maandag 17 april waren er in alle groepen professionals aanwezig om de leerlingen te vertellen over de verschillende mogelijkheden van techniek.

Slijm maken
Groep 3 en 4 kregen bezoek van ‘gekke professor Frenkie’ van Mad Science, die de leerlingen uitlegde hoe ze slijm kunnen maken met behulp van chemische experimenten. Daarna mochten de leerlingen zelf aan de slag. Professor Frenkie moest hier en daar een handje helpen maar aan het eind van de les kon iedere leerling een potje met slijm mee naar huis nemen.
Professor Frenkie legt uit wat Mad Science is. “Wij verzorgen workshops en naschoolse lessen in het teken van wetenschap en techniek en dat doen we op een leuke manier met gekke professoren. We zijn allemaal vrijwilligers en doen dit naast ons werk.”

Programmeerspel
De kinderen van groep 5 gingen onder leiding van Natasja Hoekstra van NatasUnik Lab aan de slag met energie. Met een unplugged programmeerspel kwamen zij meer te weten over energie en leerden zij hoe ze zelf een positieve bijdrage kunnen leveren aan hun eigen leefomgeving.

Robotrace
Zo was er in elke groep een workshop: De leerlingen in groep 7 kregen een gastles aangeboden door een vrouwelijke beroepsprofessional. Zij liet de leerlingen zien hoe hip en cool techniek kan zijn. Met de inzet van vrouwelijke rolmodellen werd de techniek extra onder de aandacht gebracht bij de meiden. De kinderen van groepen 1 en 2 leerden spelenderwijs programmeren met de interactieve en educatieve alleskunner Photon en de B-bot. Voor de groepen 6 werd een Robotrace georganiseerd door Royaal Spelen, waarbij de leerlingen een robot over een parcours gingen programmeren. Groep 8 tenslotte kreeg les over de ‘energie van morgen’.

Medewerkers van de toekomst
De bedoeling van de techniekweek is volgens de Achterhoek Ambassadeurs om meer jongeren te interesseren voor technische vakken omdat men in deze sector te kampen heeft met een grote krapte aan arbeidskrachten. Op deze manier probeert men scholieren, de medewerkers van de toekomst, te laten ervaren hoe interessant techniek kan zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant