Basisschool leerlingen en wethouders gaan samen lassen. Veiligheid voorop. Foto: Han van de Laar
Basisschool leerlingen en wethouders gaan samen lassen. Veiligheid voorop. Foto: Han van de Laar

Jansen Metal Products geeft workshops aan basisschoolleerlingen uit groep 7

Onderwijs

‘Het is voor ons belangrijk in de toekomst nog een vijver te hebben om uit te kunnen vissen’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - Ter gelegenheid van een werkbezoek van het College van B&W aan Jansen Metal Products B.V. werd er tegelijkertijd voor veertien geselecteerde basisschoolleerlingen een extra workshop gehouden onder de noemer Metal Skills Kids. Alle kinderen in groep 7 van de Winterswijkse basisscholen brengen in tien groepen van 25 gedurende het schooljaar een bezoek aan Jansen. De opzet daarvan is om hen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek in de hoop dat ze er ook voor kiezen in hun vervolgopleiding en er hun beroep van willen maken!

Veiligheid voorop
Gastheer Roel Jansen ontving de burgemeester en de wethouders, leerlingen en begeleiders. Na een introductie film kregen alle deelnemers een werkjas, werkschoenen, laskappen en een lasbril. Eerst werd een rondleiding door het bedrijf gehouden en kon men zien hoe het hoogwaardig productiebedrijf onder meer transportsystemen, platenkarren en stapelrekken maakt. Daarna werden de bezoekers over de lastafels verdeeld. Hier volgde uitleg over wat er gemaakt werd en werden de laskappen opgezet. Veiligheid voorop! De leerlingen en VIP-gasten maakten allen een minioven. Onderin is de ruimte voor een waxinelichtje en in de oven zelf kunnen marshmallows en mini pizza’s gebakken worden. Deze mochten ze na afloop meenemen. Na de pauze werd er nog een mega T-Rex door de leerlingen in elkaar gezet. Dat is een geschenk aan de gemeente en komt in de ontvangsthal van het gemeentekantoor te staan.

Workshops
Roel: “We zijn het vorig schooljaar met de workshops Metal Skill Kids voor de basisscholen begonnen en willen dat voortzetten. Het is voor technische maakbedrijven zoals het onze belangrijk om in de toekomst nog een vijver te hebben om uit te kunnen vissen. Jongens, meisjes, iedereen is welkom bij ons om verder geschoold te worden. Niet alleen in Winterswijk vinden de workshops voor de scholieren plaats. Het concept passen we op dit moment ook bij tien andere bedrijven toe, onder andere in Doetinchem, Haaksbergen, Hengelo (Ov) en Amsterdam. Dan nemen twee medewerkers van ons de bakwagen mee met al het materiaal en de veiligheidsattributen. Hier is steeds meer interesse voor bij de collega-bedrijven. Leerlingen maken onder meer kennis met lassen, vouwen, monteren, samenwerken, tekeningen lezen, veiligheidsvoorschriften hanteren en omgaan met apparatuur. Bij de evaluatie krijgen we altijd een 9 of een 10 van de kinderen. Dat is geweldig! Daar doen we het ook voor.”

Enthousiast
Burgemeester Joris Bengevoord vindt het superleuk: “We houden vaker werkbezoeken. Dan kijken we meestal rond, maar hier moeten we zelf aan de slag. Dat is harstikke mooi, complimenten dan ook aan de organisatie. Het is heel goed om zo kinderen enthousiast te maken voor techniek!”

Voor meer inlichtingen www.jansenmetalproducts.nl of www.metalskills.nl.

Het eindproduct. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant