Tygo, Milan en Isa (vlnr) openen de peuterplusgroep in de Wilhelminaschool, Melanie te Selle (l) en Rianne Meerdink helpen een handje. Foto: Lineke Voltman .

Tygo, Milan en Isa (vlnr) openen de peuterplusgroep in de Wilhelminaschool, Melanie te Selle (l) en Rianne Meerdink helpen een handje. Foto: Lineke Voltman .

Tweede Peuterplusggroep geopend in Wihelminaschool

Onderwijs

WINTERSWIJK - Woensdag 1 maart was voor de leerlingen en leerkrachten van OBS Wilhelmina aan de Burgemeester van Nispenstraat een feestelijke dag. De tweede peuterplusgroep, een initiatief van de Stichting Welzijn Winterswijk, zou worden geopend. Terwijl alle leerlingen van de school zich buiten verzameld hadden sprak directeur Pascal Mokkink de kinderen toe, waarna het de beurt was aan wethouder Elvira Schepers voor haar toespraak. 

Door Lineke Voltman

Voor Tygo (3,5), Milan (6) en Isa (12) was het helemaal spannend, zij hadden de eer om met hulp van Rianne Meerdink, manager kinderopvang Stichting Welzijn Winterswijk en Melanie te Selle, pedagogisch medewerker SWW, het lint door te knippen waarmee de peuterplusgroep De Pinguïns officieel werd geopend. 

Volgende stap naar IKC 
“De scholen in Winterswijk en SWW Kinderopvang zijn samen op weg naar de vorming van een aantal Integrale Kindcentra (IKC). In deze centra bundelen scholen en kinderopvang hun krachten zodat kinderen in een doorgaande lijn van 0 tot 13 jaar zich kunnen ontwikkelen. Vorig jaar zomer is de eerste peuterplusgroep Bijdehand opgericht in OBS De Stegeman aan de Pronsweg en dit was zo’n groot succes dat we besloten hebben hieraan een vervolg te geven“, legt Rianne Meerdink uit. “We zetten daarmee weer een volgende stap naar de uiteindelijke vorming van de IKC. De peuterplusgroepen zijn bedoeld voor kinderen vanaf 3,5 jaar tot ze naar groep 1 van de basisschool gaan. De kinderen die gebruik maken van de opvang op locatie De Springplank of het Zandkasteel en in hun ontwikkeling laten zien dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging kunnen de overstap maken naar de peuterplusgroepen.”

Voorbereid richting basisonderwijs
Meerdink: “Het grote voordeel voor deze kinderen is dat ze voorbereid worden in spel en ontwikkeling richting de basisschool en de overstap naar groep 1 veel kleiner is. Kinderen die naar de Wilhelminaschool gaan blijven in hetzelfde gebouw en hebben al kennis gemaakt met leerkrachten en leerlingen. Kinderen die naar andere scholen gaan leren alvast hoe het er in de basis bij een basisschool aan toe gaat. Bij Bijdehand hebben we gezien dat dit voor alle kinderen een voorsprong geeft wanneer ze naar de basisschool gaan. Het is de bedoeling dat de peuters zowel buiten als in de gymzaal samen kunnen spelen met de kleuters. Ook de bovenbouw van de Willhelmina school wordt erbij betrokken met bijvoorbeeld het voorlezen voor de peuters. De Pinguïns zullen bij alles wat in de school gebeurt worden betrokken en zijn daarmee een volwaardige groep 9 in school. De peuterplusgroep is vijf dagen per week geopend van 7.00 tot 19.00 uur. Een groep bestaat uit maximaal 16 peuters en wordt geleid door ervaren pedagogische medewerkers, die ieder kind een passend en uitdagend aanbod geven.”

Win-Win situatie
Pascal Mokkink, directeur van OBS Wilhelmina, vertelt waarom hij enthousiast gereageerd heeft om in zijn school een peuterplusgroep te starten. “Wij hadden de ruimte en de SWW zocht een ruimte hiervoor. Er is een lokaal ingericht vlak bij die van de onderbouw, waar de peuters kunnen spelen en leren. Voor iedereen is het een win-win situatie, wij kunnen veel van hen leren en zij van ons.”

Cadeautjes 
Bij een feestelijke opening horen naast slingers ook cadeautjes, de Pinguïns kregen een prachtige vrachtauto met oplegger en auto’s, voor de andere leerlingen was er buitenspeelgoed en wat lekkers.
Meer informatie: www.swwkinderopvang.nl.

De peuters zijn blij met de vrachtwagen en auto's. Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk