Van links naar rechts: kok Jan, Jaivey, Dirk en Ruben. Foto: PR 't Kempken
Van links naar rechts: kok Jan, Jaivey, Dirk en Ruben. Foto: PR 't Kempken

Middeleeuwen op ’t Kempken

Onderwijs

MEDDO - Vijf weken lang werkten het team en leerlingen van basisschool ’t Kempken schoolbreed aan het project middeleeuwen, de tijd van 500 tot 1500. Met leerkrachten in middeleeuwse kleding en een toneelstuk over de beroepen in die tijd door leerlingen van groep 8 werd de projectperiode afgetrapt. Daarna gingen alle lessen over de middeleeuwen, of het nu spelling of muziek was. Er verschenen kroonluchters aan het plafond, ophaalbruggen voor de deur van de klas en toortsen aan de muur.

Twee keer per week werd er ’s middags gewerkt aan creatieve opdrachten, hiervoor werden alle leerlingen van groep 1 t/m 8 gemengd en werkten ze in viertallen aan het bouwen van een kasteel, het knutselen van een stoere helm, een schild of een prachtige sluier, het enthousiasme was groot.
Begrippen als kruistocht, monnikenwerk, klooster en kasteelheer kregen betekenis door een excursie naar kasteel Huis Bergh, waar de kleuters tot ridder werden geslagen of leerden hoe een jonkvrouw haar zakdoek kon laten vallen zodat een ridder met haar kon dansen. Middeleeuwse schilderijen, een wapenkamer en een kerker, de theorie uit de les kwam tot leven voor de leerlingen.

Afgelopen donderdag vond de grote afsluiting plaats, er werden buiten spelletjes gespeeld zoals bikkelen, hoepelen en springen met een stokpaard. Kok Jan Grijsen van restaurant Schiller uit Aalten bereidde 30 liter middeleeuwse soep boven een heus houtvuur in een grote ketel aan een driepoot. In de hele school was het houtvuur maar gelukkig ook de soep te ruiken. ’s Middags sloten de leerlingen het project af met een tentoonstelling voor familie en bekenden. Alle werkstukken en foto’s konden worden bekeken, men kon aan de schandpaal worden genageld. Het slachtoffer werd met schuimkogels bekogeld. En natuurlijk mocht iedereen de soep proeven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant