Willem Seekles begeleidt de leerlingen bij het solderen. Foto: Verona Westera

Willem Seekles begeleidt de leerlingen bij het solderen. Foto: Verona Westera

Handige mensen gezocht voor Skills technieklokaal

Onderwijs

Mensen met rechter-handen die kennis over kunnen dragen zijn welkom

Door de redactie

WINTERSWIJK - Kinderen kennis laten maken met techniek en interesseren om te werken met hun handen. Dat is de doelstelling van Skills. Kinderen van de groepen 7 en 8 van de Winterswijkse basisscholen komen regelmatig naar het technieklokaal Skills in het Gerrit Komrij College om daar te werken met hout, metaal, elektronica, maar ze kunnen ook leren bakken. Ook kunnen leerlingen werken met Tinkercad en hun ontwerpen met een 3d printer uitprinten. De scholieren worden begeleid door vrijwilligers. “Dat zijn voornamelijk vakspecialisten vanuit de praktijk”, legt Willem Seekles, coördinator van deze vrijwilligers uit. “Op dit moment kunnen we nog een wel aantal vrijwilligers gebruiken, die hun kennis en vaardigheden over kunnen brengen aan de kinderen.”

Zo’n 150 kinderen komen er wekelijks, verdeeld over 8 dagdelen naar het technieklokaal. “Het is een officieel vak op de basisschool sinds 2020”, de theoretische lessen techniek krijgen de leerlingen op school, voor de praktische uitvoering komen zij naar technieklokaal Skills, geeft Willem aan “Wat de kinderen hier leren is het begin van de leerlijn die doorgezet wordt op het GKC.” 

Seekles: “Op dit moment zijn er zo’n 55 vrijwilligers. Om alle dagdelen voldoende begeleiders te hebben zijn er echt nog wat vrijwilligers nodig. “Op dit moment zijn er veel gepensioneerden die veel technische vakkennis en vaardigheden hebben, zij vinden het leuk om hun kennis en vaardigheden door te geven aan de leerlingen. Het sociale aspect is voor de vrijwilligers natuurlijk ook belangrijk.”

Vrijwilliger Gerrit kan dat beamen. “Ik ben zo’n acht jaar geleden gestopt met werken en hier begonnen als vrijwilliger. Mijn vrouw vond het goed, de kinderen zijn de deur uit. Ik kom hier altijd vroeg naar toe en ga als een van de laatsten naar huis. Het is leuk om de kinderen wat bij te brengen, maar het is ook leuk samen met de vrijwilligers onder elkaar een beetje te dollen en bij te kletsen tijdens de koffie.” Ook vrijwilliger Wim vindt het gezellig. “Ik kende al een aantal vrijwilligers uit mijn werkzame leven”, vertelt hij. “Ik ben altijd bouwvakker geweest en sinds ik gepensioneerd ben, heb ik me nog nooit verveeld. Iemand met twee rechter handen heeft altijd klusjes te doen, maar ik vind het juist leuk om de kinderen iets bij te brengen”, lacht hij. “Soms denk ik wel eens hoe heb ik er ooit nog bij kunnen werken.” Toch maakt Wim drie dagdelen in de week tijd voor Skills. “Het is gewoon leuk. De kinderen zijn altijd enthousiast en ik probeer ze spelenderwijs wat bij te brengen en te laten zien dat er altijd en overal een stukje techniek achter zit.” 

De kinderen leren ook om technische tekeningen en bedradingsschema’s te lezen. Die kunnen dan aan de praktijk gelinkt worden. Er wordt bijvoorbeeld een wisselschakeling gemonteerd. Met een goede uitleg erbij, en de leerling de draden op de goede punten aan te laten sluiten, branden de lampen. “Zo kun je laten zien dat het niet vanzelfsprekend is dat de lamp thuis aan gaat als je op een knop drukt. Er zit overal techniek achter”, lacht Seekles.

Afgelopen week waren ook de kinderen van basisschool De Esch te gast in het technieklokaal. De leerlingen zijn erg enthousiast. Er wordt getimmerd, gezaagd, gesoldeerd, geschuurd, metaal gebogen. Iedereen is druk in de weer met het fabriceren van een werkje van hun keuze. Er wordt een houten olifant gemaakt en er worden vleugels voor een houten vliegtuig gezaagd. Sommigen solderen fraaie kunstwerkje. Ook bij de bakles wordt hard gewerkt, waardoor er een heerlijke geur van gebakken roomflappen de ruimte vult. Seekles: “Wat er gemaakt wordt mogen de kinderen meenemen. Dan kunnen ze van het lekkers genieten of hebben ze een mooi werkje voor thuis.”

Wie meer wil weten over vrijwilligerswerk in het technieklokaal Skills kan contact opnemen met coördinator Willem Seekles: tel. 06-26418882 of mail: info@technieklokaalskills.nl.

Marijn maakt een houten tractor. Foto: Verona Westera
Kinderen van De Esch in het technieklokaal aan het werk. Foto: Verona Westera
Ferre werkt aan een eigen ontwerp van een Formule 1 auto. Foto: Verona Westera
Kinderen leren bakken tijdens Skills. Foto: Verona Westera
Ruben maakt een lichtschakelaar. Foto: Verona Westera
Kinderen van De Esch aan het werk met Tinkercad. Foto: Verona Westera
Onder toeziend oog van vrijwilliger Gerrit zaagt Strobbe vleugels voor een vliegtuig.  Foto: Verona Westera
Strobbe aan de zaag. Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant