Leerlingen werken samen aan hoopvolle Woorden voor Vrede. Foto: Sander Damen
Leerlingen werken samen aan hoopvolle Woorden voor Vrede. Foto: Sander Damen

Leerlingen werken samen aan hoopvolle Woorden voor Vrede

Onderwijs

WINTERSWIJK - “Pubers hebben een lastige tijd achter de rug”, vertelt Baukje Noordhoek, kunstdocent en integratiecoördinator van de Internationale Schakelklas (ISK) van het Gerrit Komrij College “Tijdens corona hadden ze geen of minder contact met hun leeftijdsgenoten en in plaats daarvan brachten ze meer tijd thuis door. Toen de coronabeperkingen ophielden werden ze geconfronteerd met de oorlog in de Oekranië. Dat doet wat met ze.”

Door Sander Damen

Haar collega op het Gerrit Komrij College, docent Frans Anne Azema, signaleerde ongeveer hetzelfde en concludeerde dat de leerlingen toe waren aan hoop, elkaar ontmoeten en samen dingen doen. Ze bedacht daarom het concept ‘Woorden voor Vrede’. “Het idee is dat leerlingen dan in groepjes bij elkaar komen en met elkaar woorden, zinnen, gedichten of andere teksten over vrede bedenken”, licht Baukje toe. Het voordeel is dat ze dan weer met elkaar samen komen, andere leerlingen ontmoeten en samen aan iets positiefs kunnen werken.”

Start
Vorige week is het project met twee groepen van start gegaan: een combinatie van een klas van de ISK en een brugklas van docent Nederlands Deniz Topal van het Gerrit Komrij College. Beide groepen gingen in subgroepjes met elkaar in gesprek over de betekenis van vrede en maakten daar tekst van. “De woorden moesten op ramen geschilderd kunnen worden”, zegt Baukje. “Dat vonden we een mooie symboliek, ramen zijn transparant en open. Door de teksten op ramen te schilderen maken we ook verbinding met andere mensen. Het was ook wel een mooie symboliek dat het juist die dag voor het eerst in lange tijd prachtig weer was.”

“Vanuit de ISK gaan we een vergelijkbaar project met CBS De Bataaf doen”, zegt Baukje. “Als er andere scholen zijn die zich aan willen sluiten, kunnen ze gerust contact opnemen.”

Ongedwongen sfeer
Hoewel het project dus in het beginstadium verkeert, zijn de eerste teksten al te zien op de gebouwen van het Gerrit Komrij College en de ISK. Leerlingen hebben er met plezier aan gewerkt, constateerden Baukje en Deniz Topal . “Er was goed onderling contact, de sfeer was ongedwongen en de samenwerking goed. Dat moest ook wel omdat de teksten in spiegelbeeld op de ramen gezet moesten worden. Er was dan ook een team ‘binnen’ en een team ‘buiten’. Sommige groepjes maakten een woord, anderen zinnen. Een jongen van mijn klas, Almutasum Al Jabali, maakte zelfs een prachtige rap. De leerlingen hadden, en dat vinden wij belangrijk, duidelijk plezier. Woorden die veel genoemd werden, waren ‘Vrijheid, spelen en vriendschap’.”

Sneeuwbaleffect
Het is de bedoeling dat het project nog tot aan de zomer doorloopt. “Ik hoop dat meer docenten zich geroepen voelen om bij het project aansluiten”, zegt een enthousiaste Baukje. “Binnenkort geef ik een gastles aan gevluchte Oekraïense jongeren bij het Graafschap College. Ik hoop ze dan ook voor Woorden voor Vrede te enthousiasmeren. Het zou mooi zijn als het een sneeuwbaleffect krijgt in Winterswijk.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant