De leerlingen staan klaar voor hun verkeersexamen. Foto: Wilma Fransen
De leerlingen staan klaar voor hun verkeersexamen. Foto: Wilma Fransen

Succesvol verkeersexamen ondanks regen en kou

Onderwijs

WINTERSWIJK - Dinsdagmorgen 5 en woensdagmorgen 6 april hebben zo’n 270 leerlingen van de hoogste groepen van de Winterswijkse basisscholen verkeersexamen gedaan. De route van ongeveer 5 kilometer dwars door het centrum van Winterswijk werd dinsdag in een miezerige regen afgelegd. Woensdag was het weliswaar droog, maar waaide er een koude wind.

Alle lof van de organisatie (Veilig Verkeer Winterswijk) voor deze doorzetters. School Kotten was dinsdagmorgen als laatste aan de beurt en juist toen ze weer op de fiets terug gingen richting Kotten, begon het weer harder te regenen. Maar één leerling riep vrolijk: “We zijn toch al helemaal nat; natter kunnen we niet worden”.
Lof was er ook voor de vijf postouders en 19 leerlingen van het Gerrit Komrij College, die op de controleposten stonden onderweg. Weliswaar voorzien van onder ander grote, warme appelflappen, maar toch; de hele ochtend in weer en wind de verrichtingen van de deelnemers beoordelen en noteren is een flinke opgave.

Met de deelnemers die het slechtst scoren, wordt over enkele weken het parcours opnieuw gefietst, onder begeleiding van enkele VVN-vrijwilligers, zodat uiteindelijk iedereen het verkeersdiploma krijgt.

Dat zo’n verkeersexamen hard nodig blijft, bleek bijvoorbeeld bij het zebrapad op de Europalaan. Daar hoorden de deelnemers te stoppen als de controleur aanstalten maakte om over te steken; nog veel te vaak bleken automobilisten dan gewoon door te rijden.
Gelukkig waren er veel positieve reacties van andere verkeersdeelnemers en passanten; duimen omhoog of de kinderen hoorden: “Goed bezig!” Op woensdagmorgen trok het zelfs de belangstelling van Duitsers, die serieus kwamen informeren wat de deelnemers aan het doen waren. En na uitleg waren zij vol lof over hoe Veilig Verkeer en de scholen dat hier in Winterswijk aanpakken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant