Simon Putman (boven) en Leander Grooten op de trap van Klimop. Foto: Mirjan Hijink
Simon Putman (boven) en Leander Grooten op de trap van Klimop. Foto: Mirjan Hijink

Unieke samenwerking met Jongerenambassadeurs

Onderwijs

WINTERSWIJK – Jongeren die besluiten een ‘tussenjaar’ te nemen of zich nog niet klaar voelen om de arbeidsmarkt op te gaan, maar wel mee willen praten en doen in de samenleving, kunnen dat nu ook in Winterswijk doen via het project Jongerenambassadeurs. De landelijk opererende organisatie werkt daarin samen met Klimop.

Door onze verslaggever

Vanuit de overheid is enkele jaren geleden opgeroepen om jongeren een vorm van maatschappelijke dienstplicht te geven waarin zij hun talent en kennis kwijt kunnen en een breder beeld krijgen van wat Nederland te bieden heeft. Ze worden gekoppeld aan professionele organisaties die jonge mensen mee willen laten denken over een concreet vraagstuk. Een jongerencoach verzorgt de match en begeleidt het proces.

Jongeren en Klimop
Sinds de start van Klimop in september 2021 staat centraal dat het een plek is voor ontmoeting voor alle leeftijden. “Dat krijgt langzamerhand vorm,” zegt initiatiefnemer Leander Grooten. Samen met een team is de plek tot stand gekomen die zich richt op ontmoeting, duurzaamheid en levensvragen en alle overlap daartussen. Grooten beseft dat hij en zijn team moeite hebben de doelgroep te bereiken. “Millennials zijn een doelgroep die op hun eigen manier betrokken willen raken. Dat kan het beste door ideeën van leeftijdsgenoten, je moet niet voor ze denken, maar met ze.”

Jongerenambassadeurs
Om die reden is vanaf de start de samenwerking gezocht met scholen, zowel lokale middelbare als de regionale mbo-instelling. Simon Putman is als jongerencoach verbonden aan het project Jongerenambassadeurs, een project in het kader van de maatschappelijke diensttijd. Hij benaderde Grooten om te onderzoeken wat er mogelijk is. “In heel Nederland matchen wij jongeren tussen de 14 en 27 jaar aan organisaties met relevante vraagstukken voor jongeren. Zo geven wij jongeren de kans hun stem te laten horen bij maatschappelijke organisaties, bedrijven en overheidsinstanties. Wij geloven in de kracht en onmisbare impact van jongeren. Met hun energie, ideeën en adviezen zetten zij de wereld positief in beweging”, aldus Simon.

Primeur
Het project Jongerenambassadeurs werkt inmiddels samen met meerdere maatschappelijke organisaties, bedrijven en (overheids)instanties die jongerenambassadeurs willen verwelkomen. “Van bibliotheken tot ministeries en van kinderziekenhuizen tot mensenrechtenorganisaties”, somt Putman op. De ‘opdrachten’ lopen uiteen, maar raken altijd iets wat jongeren bezighoudt. Putman: “In Winterswijk hadden wij nog geen project lopen, terwijl ook hier jongeren wonen die waardevolle input kunnen leveren aan organisaties. Klimop is de eerste ‘droomplek’ in Winterswijk waar jongeren advies kunnen geven.”

Vragen
Omdat Klimop een jonge lokale start-up is, zijn er veel mogelijkheden om mee te denken en doen. Grooten: “We hebben nog geen strakke beleidslijnen, er is ruimte voor goede ideeën om jeugd te betrekken.” Concreter zoekt Klimop jongeren die willen adviseren hoe deze doelgroep aangespoord kan worden in bewust duurzaam leven in Winterswijk en welk aanbod hierin passend is. “We hebben daar letterlijk en figuurlijk ruimte voor, zowel binnen als in ons tuinenproject. Jongeren kunnen ons adviseren, maar ook actief meewerken aan de totstandkoming, dat zou pas echt kicken zijn.”

Putman voegt toe: “Deelname aan dit project is niet alleen waardevol voor jonge denkers, maar juist ook voor doeners, dat past bij de Achterhoek.”

Tachtig uur
Het project Jongerenambassadeurs vraagt jongeren een maatschappelijke diensttijd van zo’n 80 uur te doen in een periode van 4-6 maanden. Het levert hen ervaring en voldoening op en een beter CV voor de toekomst. Voor de ‘droomplek’, in dit geval Klimop, levert het praktische handvatten en adviezen op. “En wellicht blijven er jongeren hangen omdat het zo leuk is”, hoopt Grooten.


www.Jongerenambassadeurs.com

Simon Putman: simon@jongerenambassadeurs.com

Klimop

Noteboomstraat 20, Winterswijk

Klimopwinterswijk@gmail.com

Foto onderschrift: Simon Putman (boven) en Leander Grooten op de trap van Klimop. Foto: Mirjan Hijink

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk