Vrolijke gezichten bij team Ratjetoe na behalen derde plaats, linksonder Mark Langewouters . Foto: eigen foto
Vrolijke gezichten bij team Ratjetoe na behalen derde plaats, linksonder Mark Langewouters . Foto: eigen foto

Derde plaats GKC-docent in Nationale Onderwijs Pubquiz levert stichting Leergeld donatie op

Onderwijs

WINTERSWIJK - De laatste week voor het nieuwe jaar bracht positief nieuws voor Mark Langewouters, docent aan het Gerrit Komrij College (GKC). Met zijn teamgenoten van team Ratjetoe veroverde hij de derde prijs in de Nationale Onderwijs Pub Quiz 2021.

Door Sander Damen

Het was een close call. “De winnaars hadden vierenzestig punten, de winnaars van de tweede prijs drieënzestig punten en ons team tweeënzestig”, vertelt Mark. De 620 euro die het team voor hun prestatie ontving, wordt gedoneerd aan de stichting Leergeld. Dat is een stichting die kinderen uit minimagezinnen helpt mee te doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Een fysieke
quiz was de
bedoeling,
maar het
werd toch
weer YouTube


Online pubquizen hebben door corona een vlucht genomen. De Nationale Onderwijs Pubquiz is vorig jaar tijdens de lockdown ontstaan op Twitter. “Daar ontmoeten veel mensen uit het onderwijs elkaar”, weet Mark. “Daar bespreken ze onder meer zaken als werkdruk en hoe je het volhoudt in het onderwijs. Maaike Zijm, een docente uit Texel, deed daar een oproep voor teamleden om mee te doen aan de Nationale Onderwijs Pubquiz, een initiatief van een aantal mensen uit het onderwijs. Ik heb me toen aangemeld. We werden toen zevenentwintigste. Gezien het feit dat er meer dan tweehonderd deelnemers waren, vonden we dat best een goede prestatie.”

Diverse categorieën
Om die prestatie ging en gaat het de Winterswijker echter niet. “Het is vooral leuk en gezellig om mee te doen”, aldus Mark, die dan ook niet twijfelde dit jaar weer met Ratjetoe deel te nemen. “In eerste instantie was het de bedoeling de quiz fysiek te laten plaatsvinden, maar door de oplopende besmettingen werd het toch weer een YouTube-uitzending. Op 28 december was het zover. Een quizmaster stelde vierenzestig vragen over het onderwijs, zowel over basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. De meeste deelnemers komen ook uit het onderwijs. Er waren diverse categorieën, zoals geschiedenis, voorwerpen herkennen die op basisscholen gebruikt worden en de vakken op school. De laatste veertien vragen gingen over muziek en drama. In ons team, waar mensen uit het hele land in zaten, werkten we met twee schermen. Op het ene volgden we de quiz en op het andere chatten we over de antwoorden die Maaike dan met een Googleformulier aan de organisatie doorgaf.”

Zevensprong
Aan de vragen over drama droeg Mark zelf actief bij. Samen met leerlingen van de toneelgroep die hij op het Gerrit Komrij College begeleidt, speelde hij een schoolscene uit de jaren tachtig serie De Zevensprong na. Dat werd gefilmd en de deelnemers aan de quiz moesten dan raden om welke serie het ging. “Die laatste vragen waren echt moeilijk”, vond Mark.
Dat zijn team als derde eindigde, kwam voor hem als een verrassing. Het bedrag dat zij voor hun prestatie ontvingen was door sponsoren en deelnemers ingebracht en wordt door het team geschonken aan Stichting Leergeld. Deze stichting helpt kinderen uit minimagezinnen zodat ze mee kunnen doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan de kosten voor laptops, schooluitjes en sportverenigingen. Naast de cheque ontving het team nog een prijzenpakket met onder meer kinderboeken, een boek over ICT en voor Mark als economiedocent een Monopolyspel. Voor 2022 staat al weer een nieuwe pubquiz gepland. Mark Langewouters kijkt ernaar uit: “Het is echt heel gezellig om te doen.”

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk