De torenvalk broedde in Tiny Forest 't Huppelse buske. Foto: Jorn Brummel
De torenvalk broedde in Tiny Forest 't Huppelse buske. Foto: Jorn Brummel

Torenvalk vindt thuis in Winterswijks ‘Do-it-Yourself Tiny Forest’

Natuur

WINTERSWIJK-HUPPEL- Sinds 2020 hebben meer dan 60 Gelderlanders meegedaan aan het initiatief ‘Do-it-Yourself’ Tiny Forest van IVN Natuureducatie. Deze minibossen, aangelegd op eigen grond, zijn een stimulans voor biodiversiteit en bieden een ideale plek voor onder andere vogels. Dit wordt bevestigd door de resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling, die onlangs werd gehouden.  In eenTiny Forest in Huppel is een torenvalk gespot. Deze vogel heeft hier het afgelopen jaar genesteld en maar liefst 6 jongen grootgebracht. Omdat de tiny forests een succes zijn is inmiddels een nieuwe subsidieronde gestart, waarmee de mogelijkheid wordt geboden aann 40 nieuwe initiatiefnemers om ook een Do-it-Yourself Tiny Forest te realiseren. Dit betekent dat er potentieel 40 nieuwe bossen kunnen worden gefinancierd. 

In heel Gelderland zijn al 65 van deze minibossen aangeplant door enthousiaste bewoners, waarvan een groot deel in de Achterhoek liggen. 

Een Do-it-Yourself’ (DIY) Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 m2, dat door inwoners wordt aangelegd op eigen grond: in de achtertuin, erf, gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex of op het eigen terrein van een bedrijf of school. Het aanleggen van een DIY Tiny Forest maakt van tuinen een fijne plek voor mens en natuur. Het bos bestaat uit inheemse bomen en struiken die dienen als voedsel en schuilplaats voor dieren, zoals vogels. Bovendien helpt het bij het opvangen van water tijdens zware regenval, vermindert het hitteproblemen en heeft het positieve effecten op de gezondheid van de omgeving. 

Resultaten Nationale Vogeltelling
Het weekend van 26, 27 en 28 januari namen Gelderse miniboseigenaren deel aan de Nationale Tuinvogeltelling om te observeren hoeveel en welke vogels hun plek vinden in deze nieuwe bossen. In de Tiny Forests bleken vaak meer vogels te zien dan de omliggende gebieden. Opvallend is de aanwezigheid van typische bosvogels zoals de koolmees, vink en groenling in de Tiny Forests, vooral in agrarisch gebied.

Er werden dit weekend ook bijzondere waarnemingen gedaan. Naast de Torenvalk in Huppel werd onder andere een Kleine Bonte Specht in een DIY Tiny Forest in Dinxperlo waargenomen. Deze zeldzame vogel heeft een voorkeur voor loof- en gemengd bos, waardoor het Tiny Forest een ideale plek is om zich te verschuilen en voedsel te vinden.

IVN Natuureducatie wil nog meer Gelderlanders aanmoedigen om een DIY Tiny Forest te planten en een positieve impact te maken op de natuur. Initiatiefnemers worden ondersteund door IVN met begeleiding, een leerzame cursus en een financiële tegemoetkoming van 1400 euro. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Wie ook graag een bosje aan wil  planten kan zich tot 15 maart aanmelden via de website van IVN Gelderland: www.ivn.nl/provincies/gelderland/diy-tiny-forest/.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant