Anna-Lena Penninx deed een oproep op Facebook. Foto: PR
Anna-Lena Penninx deed een oproep op Facebook. Foto: PR

‘Planten en bomen ‘redden’ is goed voor het milieu, dieren en mensen die weinig te besteden hebben’

Natuur

WINTERSWIJK - Kort na de kerstdagen plaatste Anna-Lena Penninx een oproep op Facebook. Ze vroeg of er mensen waren die nog een plek zochten voor hun kerstboom met kluit. Het gevolg was dat ze niet alleen kerstbomen kreeg, maar ook nieuwe inzichten in hergebruik van planten, bomen en struiken. “Goed voor de biodiversiteit, insecten, dieren, het klimaat en ook leuk, voor mensen die weinig te besteden hebben”, concludeert Anna-Lena.

Door Sander Damen

Anna-Lena is opgegroeid in Winterswijk en Silvolde. Ze woont nu in Ulft en werkt als projectmedewerker Duurzaamheid bij de gemeente Winterswijk. In Ulft beschikken zij en haar echtgenoot over een woning met een hectare grond. Op die grond staan al veel hoofdzakelijk inheemse bomen en planten, maar Anna-Lena wilde graag overtollige kerstbomen om vogels en insecten ook in de winter beschutting te kunnen geven.
“Dat is belangrijk voor de biodiversiteit”, vertelt ze. “In de winter hebben dieren niet veel beschutting. Die beschutting kunnen kerstbomen, maar ook coniferen bieden. Omdat we biodiversiteit belangrijk vinden, ruimte hebben en het jammer vinden dat kerstbomen er lang over doen om te groeien en dan na twee weken de container in gaan, wilde ik wat kerstbomen planten.”

Nieuwe inzichten
Naar aanleiding van haar oproep ontving Anna-Lena twee bomen, maar ze was vooral blij met de reacties die ze op haar oproep kreeg: “Het leuke aan Facebook is dat je een oproep plaatst, je veel reacties en soms ook discussies krijgt, die tot nieuwe kennis en inzichten leiden.”

Aan die discussies en gesprekken beleefde Anna-Lena veel plezier. “Sommige mensen vroegen zich af of je niet beter helemaal geen kerstboom kon nemen of wat nu eigenlijk beter was: een boom of een kunstboom”, vertelt ze. “Reacties die me tot denken aanzetten.”
Wat ze erg leuk en interessant vond was dat ze in de reacties gewezen werd op Meerbomen.nu en dat ze reactie kreeg van ‘Struikrover’ Carmen Molenaar die haar tipte over de stichting Struikroven.

Overtollige berkenboompjes in de tuin
Meerbomen.nu is een vrijwilligersorganisatie die vooral jonge bomen (zaailingen) oogst omdat er te veel zijn of bijvoorbeeld omdat ze te dicht bij het pad staan. Zonder ingrijpen van Meerbomen.nu zouden ze weggemaaid worden. De door hen opgehaalde bomen kunnen door mensen opgehaald worden om op een andere plek geplant te worden.
“Wij vonden dat idee zo leuk, dat we naar een actiedag zijn gegaan waar meer dan honderd hele kleine berkenboompjes zijn uitgegraven op een heideveld. 25 daarvan staan nu bij ons in de tuin. Overigens werd ook de Bomengroep Oude IJsselstreek genoemd, een stichting die helpt om het bomenbestand in die gemeente uit te breiden”, legt Anna-Lena uit.

Stichting struikroven
Anna-Lena was ook erg onder de indruk van de Stichting Struikroven. Die stichting haalt overtollige planten en struiken weg om ze aan mensen te geven die ze een tweede leven in hun tuin bieden.
“Het is een beetje vreemd”, vindt Anna-Lena, “dat als er een gebouw gesloopt er vaak al wel wordt nagedacht over hergebruik van de materialen die van de sloop afkomstig zijn, maar dat de struiken en planten die op het terrein staan in het plan vergeten worden. ‘Struikrovers’ halen die dan weg, zodat mensen ze kunnen herplanten in hun eigen tuin. Het is ook heel goed geschikt voor mensen die weinig te besteden hebben. Ze kunnen gratis hun tuin vol bloemen en planten zetten. Als iedereen dat doet, hebben we heel veel natuurgebied erbij. En in tegenstelling tot wat mensen denken, is een groene tuin niet veel werk. Tegels zorgen voor hitte, wateroverlast en je ziet ieder sprietje gras wat opkomt. Een groene, natuurlijke tuin zorgt voor verkoeling en zo’n sprietje valt dan niet eens op”.

In ontwikkeling
Een eenvoudige oproep op Facebook kan zo toch behoorlijk wat opleveren. “Wie weet wat er nog uit voort gaat komen, misschien wel een klein adoptieproject voor kerstbomen”, zegt ze. “Het hergebruiken van bomen en planten is nog in ontwikkeling, maar ik vind het een heel mooie ontwikkeling. Goed voor de dieren en insecten, de biodiversiteit en voor mensen die niet veel te besteden hebben.”

Tips
Wie ook meer biodiversiteit in de tuin wil, kan de sites meerbomen.nu en struikroven.nu in de gaten houden. Ook op Facebook en Marktplaats worden regelmatig plantjes, struiken en bomen gratis aangeboden. Voor plantenliefhebbers is er de plantenbieb van Mariska (Facebook: Plantenbieb Mariska) aan de achterkant van de woning aan de Jasmijnlaan 101 misschien interessant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk