De route komt door Winterswijk. Foto: Bob Luijks
De route komt door Winterswijk. Foto: Bob Luijks Bob Luijks

100 jaar oude route genomineerd voor wandelroute van het jaar 2024

Natuur

REGIO - De gereconstrueerde wandelroute Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk uit 1915 maakt kans op de eretiel ‘Wandelroute van het jaar 2024’, de verkiezing van de beste wandelroute van de Benelux. Dat heeft de organisatie van de Fiets- en Wandelbeurs bekend gemaakt. De Belgisch-Nederlandse wandeljury, bestaande uit Gilbert Roels, Christina Bloem en Yvonne Calis, test elk jaar de meest veelbelovende nieuwe of recent gewijzigde routes in de Benelux. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, verkeershinder, landschap, eventuele thematiek, bewegwijzering, kwaliteit van de informatie etc. Zij hebben nu een longlist gepresenteerd met de wandelroutes die kans maken op deze prestigieuze prijs.

De schrijver van de wandelgids, wandelboswachter Ellen is trots: “Het is altijd mooi om te merken dat wandelroutes met een thema het goed doen. Deze wandelroute brengt de cultuurhistorie en de natuur van de streek samen”. Ellen reconstrueert de Bondswandelwegen die de ANWB ruim honderd jaar geleden als eerst langeafstand wandelingen uitbracht. In deze 240 kilometer lange route wandelt men met Ellen mee over deze Oude Bondswandelweg van Arnhem naar Zutphen, Deventer en Winterswijk, over de Veluwezoom en door de Achterhoek.
Ellen neemt de wandelaar mee op een voettocht uit 1915, 108 jaar terug in de tijd. Ellen vertelt: “Het is een afwisselende route. Nadat je het lommerrijke Arnhem met haar vele parken hebt verlaten, dwaal je urenlang door Nationaal Park de Veluwezoom. Heidevelden, sporen van wilde zwijnen of oog in oog staan met een roedel edelherten. Na de Veluwezoom laat de wandelaar de stuwwal achter zich en slinger de route door de IJsseluiterwaarden naar de Achterhoek. Na een warme begroeting in de Hanzestad Doesburg rijgt de route het ene na het andere landgoed in de Achterhoek aan elkaar om in Deventer of Winterswijk uit te komen. Landgoederen als Keppel, Enghuizen, Hackfort, Vorden, Ruurlo, Ampsen en vele andere passeren de revue. Aan elkaar geregen door het typische Achterhoekse coulisselandschap met weidsheid, beukenlanen, scholtenboerderijen en bosjes.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk