Wethouder Gosse Visser, Wilco Kwerreveld en Ronald van Harxen planten de eerste fruitboom. Foto: Han van de Laar
Wethouder Gosse Visser, Wilco Kwerreveld en Ronald van Harxen planten de eerste fruitboom. Foto: Han van de Laar

Steenuilen in de watten gelegd

Natuur

‘Veel animo in Corle en Miste voor uilennestkasten’ 

Door Han van de Laar

CORLE/MISTE - Bij de ruïne van boerderij Hemmink aan de Misterweg werd afgelopen vrijdag een tiental fruitbomen geplant. Tevens is een nestkast op een grote metalen paal bevestigd. Deze is steenmarterproof. “Het dak is voorzien van een extra zonnedak en op de bodem van de kast is een lekker ‘tapijtje’ gelegd van rulle tuinaarde”, zo licht Hugo van Wamelen van de steenuilenwerkgroep toe. De nestkast is nodig omdat de fruitbomen nu nog te klein zijn voor steenuilen om in te broeden. Gemeenteambtenaar Arjen Poelmans geeft een toelichting op dit project: “In het kader van het 25-jarig jubileum van het Steenuilen Overleg Nederland (Stone) worden er in het hele land 25 boomgaarden aangelegd, waar steenuilen kunnen broeden. In en rondom de boomgaarden is veel voedsel te vinden. Tevens bieden boomgaarden, schuurtjes en steenuilenkasten tal van schuil- en rustmogelijkheden. Winterswijk levert ook graag een bijdrage.”

Boomgaard
Wethouder Gosse Visser gaat in op zijn ervaringen met steenuilen. Bij zijn buren in het Woold nestelt ook een steenuilen paar. “Dat is geweldig om naar te kijken. Je ziet ze en je hoort ze. Ze zitten ook vaak boven op het dak.” Onder het toeziend oog van Wilco Kwerreveld van PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) en Ronald van Harxen, voorzitter van de steenuilenwerkgroep Stone, plant hij de eerste fruitboom. Tijdens deze activiteit vertelt Ronald waarom dit soort plekken geschikt zijn voor steenuilen. Nadat de eerste boom staat, steken alle genodigden de handen uit de mouwen en planten de overige bomen. Er is geld beschikbaar gesteld door het landelijke Cultuurfonds en uit de regeling Landschap- en Biodiversiteit, een fonds van de gemeente Winterswijk. Hierdoor is het project ‘Steenuil zoekt onderkomen in Corle en Miste’ mogelijk gemaakt. Op de oproep voor nieuwe geschikte locaties voor de steenuil in deze buurtschappen kwamen maar liefst 33 reacties. De steenuil komt in alle buurtschappen verspreid voor, maar met name in Corle en Miste zijn er kansen om het aantal broedparen te vergroten. Binnenkort worden al deze locaties bezocht en indien mogelijk wordt er een nestkast geïnstalleerd.

Kerngebied
Pascal Stroeken van de steenuilenwerkgroep legt de jaarlijkse cyclus van de steenuil uit. “De meeste steenuilen zien we drie à vier keer. De eerste keer als ei, daarna als jong kuiken, waarbij ze geringd worden en later nogmaals om te kijken hoe het gaat. Deze, voor de buitengebieden van Winterswijk zo kenmerkende vogel, voelt zich thuis op en rond erven. Met ongeveer 210 paren is Winterswijk een belangrijk kerngebied in Nederland. De aanplant van een hoogstamboomgaard en het plaatsen van kasten is niet alleen gunstig voor de steenuil, maar draagt ook bij aan de verbetering van de biodiversiteit. Bloeiende fruitbomen zijn ook nog eens een lust voor het oog.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk