Een tiny forest kan in je achtertuin aangelegd worden. Foto; PR IVN
Een tiny forest kan in je achtertuin aangelegd worden. Foto; PR IVN

Nieuwe subsidieronde voor Tiny Forests in Gelderland

Natuur

IVN zoekt Gelderlanders die en Tiny Forest in hun achtertuin of buurt willen

REGIO - IVN Natuureducatie heeft een nieuwe inschrijfronde van het succesvolle initiatief ‘Do-it-Yourself Tiny Forest’ geopend. Gelderlanders worden uitgenodigd voor het ultieme doe-het-zelfproject: het planten van een eigen Tiny Forest. Doe-het-zelf, maar niet alleen, want IVN ondersteunt met onder andere een financiële bijdrage en een cursus. Een Tiny Forest is een inheems minibos dat biodiversiteit stimuleert en een fijne plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren.

Een Do-it-Yourself Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 m2 dat wordt aangelegd op eigen grond: dat kan in eigen achtertuin, in een gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex, of op het terrein van een bedrijf of school. Een belangrijke voorwaarde voor de subsidie is dat ook anderen kunnen genieten van deze nieuwe stukken natuur. 

Sinds 2020 zijn er met steun van de provincie Gelderland al meer dan zestig Tiny Forests gerealiseerd in Gelderse achtertuinen. Deze initiatiefnemers hebben honderden vierkante meters aan nieuw bos aangelegd in Gelderland. Ook weten zij andere mensen te inspireren om in actie te komen voor natuur. Ze werken samen met buren of schoolklassen in hun bos, of ontvangen bezoekers tijdens lokale kunstroutes of Open Tuinendag. Sommigen plaatsen een bankje in hun Tiny Forest, zodat wandelaars of fietsers kunnen genieten op een mooie plek.
Wil je ook een bos in je tuin of in je buurt? IVN Natuureducatie zoekt 40 nieuwe initiatiefnemers die de natuur lokaal willen versterken. De subsidieregeling ‘Do-It-Yourself Tiny Forest Gelderland’ is weer beschikbaar. Om deel te nemen kunnen geïnteresseerden zich inschrijven op de website van IVN Gelderland. De inschrijvingsperiode loopt tot 30 november 2023.

Deskundige begeleiding en ondersteuning
Deelnemers ontvangen begeleiding en ondersteuning van IVN Gelderland gedurende dit hele traject. Onder meer in de vorm van een financiële bijdrage voor materiaalkosten en een leerzame cursus over de Tiny Forest plantmethode. Linda IJmker, projectleider bij IVN Gelderland: “Van oud-deelnemers horen we dat ze tijdens de cursus en het aanleggen van een Tiny Forest zoveel hebben geleerd over hun lokale natuur en het belang van de bodem. Veel deelnemers stoppen dan ook niet bij een Tiny Forest, maar gaan daarna aan de slag met kruidenrijke bermen, poelen of voedselbossen.”
IVN Gelderland roept Gelderlanders op om deel te nemen aan dit initiatief en samen een positieve impact te maken op de Gelderse natuur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk