Avond over reptielen en amfibieën. Foto: PR IVN/KNNV

Avond over reptielen en amfibieën. Foto: PR IVN/KNNV

IVN/KNNV Natuurwerkdag en thema-avond reptielen

Natuur

WINTERSWIJK/NEEDE - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden op zaterdag 7 oktober weer de meest spectaculaire natuurwerkdag van het jaarprogramma. Liefhebbers gaan aan de slag in de oude steengroeve in Winterswijk. Op woensdag 11 oktober is er een bijzondere thema-avond in Neede. Reptielen en amfibieën staan dan centraal.

Natuurwerkdag Steengroeve 
De Winterswijkse steengroeve wordt wel de mozaïekvloer van Nederland genoemd. Het is geologisch uniek. De steengroeve is deels nog in gebruik. Deelnemers gaan echter aan de slag in de oude groeve, die sinds de jaren tachtig niet meer in gebruik is. Daarvoor werd de groeve gebruikt voor de winning van Muschelkalk. Het heeft zich, als eigendom van Staatsbosbeheer, ontwikkeld tot een schitterend stuk natuur. Er leven zeldzame planten en dieren, maar het meest bekend is de groeve toch wel als nestplaats van een koppel oehoes. Het spreekt voor zich dat de oude steengroeve normaal niet voor publiek toegankelijk is. Wie wil helpen gaat in de groeve vooral ongewenste boomopslag verwijderen. Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, die ook meer over het gebied kan vertellen. Ondertussen maken deelnemers tijdens een kop koffie of soep kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.

De dag staat onder leiding van H. Toebes. Aanmelden is deze keer verplicht, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd en bovendien is er koffie/thee en soep. Neem wel eigen boterhammen mee. Deelnemers verzamelen op zaterdag 7 oktober om 9.30 uur aan de Steengroeveweg in Winterswijk, ter hoogte van het Oehoepad. Er wordt gewerkt tot ongeveer 15 uur. Zorg voor stevig schoeisel. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als men eigen handschoenen meeneemt. Het is ook mogelijk om alleen in de ochtend te komen. Geef dat dan even aan bij de aanmelding. Kom op de fiets als dat mogelijk is ivm beperkte parkeerruimte.

Thema-avond
Reptielen en amfibieën worden soms een beetje eng gevonden. Ze voelen glibberig aan, glijden of springen snel voor de voeten weg en slangen kunnen een giftige beet toedienen. Toch maakt ook hier onbekend soms onbemind. Het zijn fascinerende dieren die een belangrijke rol in een ecosysteem vervullen. Op woensdagavond 11 oktober maken belangstellenden nader kennis met deze koudbloedigen. Men komt alles te weten over de reptielen en amfibieën die in Nederland, en dan vooral de Achterhoek, voorkomen. Men leert dat een hazelworm geen worm is, ook geen slang trouwens, maar een pootloze hagedis. Groene kikkers, bruine kikkers, boomkikkers, ze komen allemaal aan bod.

De avond wordt verzorgd door reptielenkenner Jan Stronks. Jan is al vanaf zijn jeugd gefascineerd door reptielen. Vanaf 1985 onderzoekt en inventariseert hij ze, eerst nog als hobby, nu professioneel. Hij zal vertellen over. hagedissen, salamanders, kikkers, padden en slangen. Hoe zijn de soorten te herkennen en waar in de Achterhoek zitten ze? Wat zijn geschikte leefgebieden en welke maatregelen kunnen er getroffen worden om deze soorten te beschermen?

Jan is een breed georiënteerde natuurkenner die ook docent is bij de gidsenopleiding van het IVN Oost-Achterhoek. Hij werkt bij Staring Advies, een ecologisch onderzoek bureau dat zich bezighoudt met natuur en landschap.

De avond begint om 20 uur in Natuurpark Kronenkamp, Kronenkamp 14 in Neede. Het duurt tot ongeveer 22 uur. De kosten bedragen voor IVN/KNNV leden 3 euro, niet-leden betalen 5 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk