Wellicht komen deelnemers en vliegenzwam tegen. Foto: PR IVN/KNNV
Wellicht komen deelnemers en vliegenzwam tegen. Foto: PR IVN/KNNV

KNNV paddenstoelenexcursie landgoed Gossink

Natuur

WINTERSWIJK - Natuurverenigingen IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden op zaterdag 30 september een excursie naar de Landgoed Gossink in Henxel bij Winterswijk. Deelnemers gaan daar op zoek naar zeldzame en alledaagse paddenstoelen. Paddenstoelen groeien het hele jaar, maar in de herfst toch wel het uitbundigst. Groot of klein, giftig of eetbaar, knalgeel of stemmig bruin, de diversiteit van de ruim 5.000 soorten in Nederland is onuitputtelijk. Zeker als men op de juiste plekken zoekt.

Paddenstoelen zijn niet alleen mooi, maar ook uiterst nuttig. Zo zijn ze één van de belangrijkste opruimers van natuurlijk afval. Sommige soorten werken ook samen met bomen, waarbij ze elkaar van voedsel voorzien.
Landgoed Gossink is een prachtig oud landgoed, met veel variatie. Er zijn bossen, houtwallen, beken en weilanden. Het gebied is een paradijs voor paddenstoelen. Deelnemers gaan zien dat paddenstoelensoorten zo hun voorkeur hebben voor bepaalde plekken: is het licht of donker, vochtig of wat droger, bos of wei?
Onder leiding van de ervaren Ed Grotenhuis gaat men op zoek naar gangbare en vooral ook zeldzame soorten. De gids verwacht een grote variatie aan soorten aan te treffen. Ervaring of bijzondere kennis is voor deze excursie niet vereist. Het is handig een klein spiegeltje mee te nemen, om makkelijk de onderkant van de paddenstoelen te kunnen bekijken. Verder is het leuk om Obsidentify of een andere determinatie-app op je telefoon te installeren. Dat helpt bij het vaststellen van de soort.

Opgave graag telefonisch of per email minimaal 2 dagen van te voren bij Ed Grotenhuis op 0543-520714 of edgrotenhuis@planet.nl. Deelnemers verzamelen zaterdag 30 september om 14 uur op de kruising Ratumseweg (N820) en de Gossinkweg in Winterswijk-Henxel. Rond 16.30 uur is men weer terug. Stevig schoeisel is aan te bevelen. Deelname aan de excursie is gratis; een vrije gift wordt op prijs gesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk