Een voorbeeld van een geveltuintje. Foto: PR
Een voorbeeld van een geveltuintje. Foto: PR

Geveltuintjes actie in Winterswijk

Natuur

WINTERSWIJK - Wil je jouw straat groener maken? Neem dan dit najaar een geveltuintje! De gemeente legt de basis van het tuintje samen met de ROVA gratis voor je aan. Groen is belangrijk voor Winterswijk. Om van te genieten maar ook vanwege het veranderende klimaat. Groen vangt regenwater op, houdt water vast, zorgt voor koelte tijdens hete dagen en zorgt voor biodiversiteit voor dieren, vogels en insecten. 

De afgelopen jaren zijn er al veel geveltuintjes aangelegd in Winterswijk. Wil je een geveltuintje? Vraag dan meteen of je buren mee doen! Zo maak je samen de hele straat groener. 

Voorwaarden aanleg geveltuintje
Eerst kijkt de gemeente of een geveltuintje op de betreffende plek kan worden aangelegd. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een stoep nog goed toegankelijk blijft voor rolstoelgebruikers.

Een geveltuintje wordt maximaal 30 cm diep.  Als de plek geschikt is dan haalt de gemeente in samenwerking met de ROVA de tegels eruit en zorgt voor goede grond voor de planten. Het enige wat je zelf dan nog hoeft te doen is zorgen voor de beplanting en natuurlijk het onderhouden van het tuintje. Denk er bij de keuze van de planten aan dat er mensen langs lopen, dus zorg ervoor dat ze bijvoorbeeld niet te ver over de stoep gaan hangen. En langs een zonnige gevel is beplanting die goed tegen hitte en droogte kan aan te bevelen. 

Aanmelden
Wil je ook een geveltuintje? Geef je gegevens dan voor 30 september 2023 door aan Centrum Duurzaam Winterswijk. Dit kan via duurzaam@winterswijk.nl, 0543-543100 of kom langs in het raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk