De zus van Bernhard las voor uit zijn dagboek. Foto: Verona Westera
De zus van Bernhard las voor uit zijn dagboek. Foto: Verona Westera

Zussen van Bernhard krijgen eerste exemplaar ‘Vanaf een bankje’

Natuur

WINTERSWIJK - Op 7 juni 2022 moest Winterswijk afscheid nemen van Bernhard Harfsterkamp, die op 62-jarige leeftijd door een slepende ongeneeslijke ziekte toch nog vrij onverwacht overleed. Bijna een jaar later op 1 juni 2023 werden postuum zijn in boekvorm gebundelde columns gepresenteerd in Boekhandel Kramer in Winterswijk.

Door Clemens Bielen

De columns waren te lezen in het Achterhoek Nieuws en genoten een hoge populariteit onder de lezers. Met de postume uitgave is één van de wensen van Bernhard ingelost volgens uitgever Hans de Beukelaer.
Burgemeester Bengevoord reikte de eerste exemplaren uit aan de zussen van Bernhard en memoreerde de onschatbare waarde van Bernhard voor de natuur. ‘De natuur kan haar stem niet laten horen en had aan Bernhard een gerespecteerd ambassadeur.’
Tevens liet de burgervader weten, dat bij één van de bankjes op 24 juni een maquette ter ere van Bernhard zal worden geplaatst. Welk bankje dat is, maakte hij nog niet bekend. Bengevoord raadde de aanwezigen dan ook aan, de krant goed te volgen.

Even daarvoor had Marie-Nell, een zus van Bernhard nog voorgelezen uit zijn dagboek, waarin hij schreef over de laatste column, die Bernhard op 1 juni 2022 schreef.

Hans de Beukelaer deelde als dank ook nog eerste-dag-exemplaren uit aan diverse mensen, die op een of andere wijze betrokken waren bij de gebundelde uitgave van de ‘Bankjes’.

Totstandkoming
Wie nu eigenlijk echt de initiator van het boek is geweest is niet helemaal duidelijk. Verschillende mensen hebben een duidelijke aanzet voor het boek gegeven. Maar één ding is duidelijk: Bernhard zelf was het niet. Hij vond het een hoop gedoe en zag ook op tegen het financiële gedeelte.
Veel van de aanwezigen hadden in meer of mindere mate hun steentje bijgedragen aan de uitgave van het boek. Als initiator, adviseur of financieel ondersteuner, maar uiteindelijk was het toch Hans de Beukelaer van uitgeverij Fagus, die de totstandkoming van dit boek heeft gerealiseerd.

Het was nog een hele uitzoekerij om bankjes, foto’s en verhalen bij elkaar te zoeken en ook nog om het benodigde geld op tafel te krijgen. De Beukelaer kreeg van Gerwin Nijkamp, hoofdredacteur bij het Achterhoek Nieuws alle nodige ondersteuning.
De verhalen zijn door Bernhard en door de uitgever geselecteerd, meer willekeurig dan volgens bepaalde criteria. Volgens de Beukelaer is er nog genoeg materiaal beschikbaar voor een tweede versie.

Mini pareltjes
Was Bernhard van onschatbare waarde voor de natuur, de natuur was van onschatbare waarde voor Bernhard. De verzamelde columns ‘Vanaf een bankje’ geven een schat aan informatie over het cultuurlandschap van de gemeenten Winterswijk en Aalten. In die zin zou het als een encyclopedisch naslagwerk kunnen worden gelezen. Maar bovenal zijn het wetenswaardige en lezenswaardige fragmenten van leven, van flora tot mens, te midden van het Achterhoekse decor. De verhalen nodigen uit om ook eens op dat bankje te gaan zitten ter onderbreking van een aangenaam fietstochtje.

Inderdaad, hij liet de stem van de natuur horen, maar niet via een alles overschreeuwende geluidsbox; zijn toon had hoogstens een licht kritische ondertoon, maar was altijd mild. Hij kwam tot rust in de natuur.

De geboren en getogen Winterswijker schreef over zijn geliefde Achterhoek met kennis van zaken, in een historisch perspectief, met uitgebreide beschrijvingen van de aanwezige flora en fauna, met wetenswaardigheden over de mensen die er woonden en soms met onderliggende humor.

Een enkele keer zelfs per ongeluk. zoals bij het ‘duurzame fietsbankje (18): “Wie is de maker van dit nieuwe bankje? Ja, toch weer Grijsen. Waarom dit reclamebankje bij het begin van de Bessinkgoorweg is terechtgekomen, weet ik niet, maar het uitzicht is er aardig.”

Bernhard wist drommels goed waarom dit bankje op die plek stond, insiders van de omgeving waarschijnlijk ook, maar hij had het zich later pas gerealiseerd!

De prijs van het boek is 22,50 Euro en behalve bij boekhandel Kramer, ook verkrijgbaar bij boekhandel Messink & Prinsen in Aalten en te bestellen via www.fagus-uitgeverij.nl.

De zussen van Bernhard kregen de eerste exemplaren. Foto: Clemens Bielen
Uitgever Hans de Beukelaer vertelde over de totstandkoming van het boek. Foto: Verona Westera

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant