Wandeling rond Vennevertlo. Foto: Schadd-Nikkessen
Wandeling rond Vennevertlo. Foto: Schadd-Nikkessen Schadd-Nikkessen

Wandeling rond Vennevertlo

Natuur

Wandeling rond Vennevertlo

WINTERSWIJK – De afdeling IVN en de KNNV Oost-Achterhoek houden samen de wandeling ‘nWandeling rond Vennevertlo’. De wandeling vindt plaats op zondag 21 mei. Aanvang 14.00 uur. Start nabij Moezebrinkweg 3 in Winterswijk Ratum, bij de gemarkeerde ingang van Gelders Landschap

Onafzienbare heidevelden met natte moerassige delen met hier en daar struikgewas en kreupelhout, waardoorheen bochtige veldwegen leiden vanuit het oude hoevelandschap van Ratum naar Vreden en Stadtlohn. Zo was tot ongeveer 1860 het aanzien van het landschap waarin deelnemers de wandeling van deze zondag starten. Zij zullen nog enkele restanten ervan kunnen vinden, maar de rechte wegen en waterleidingen en de strakke perceelgrenzen die volgden op de markedeling van 1866, bepalen nu de indeling. Boeiende verhalen zijn er ook te vertellen over het gebruik van deze gronden in de jaren tot circa 1920 en wat er daarna gebeurde toen ontginnen van de woeste gronden tot bruikbaar landbouwgebied de trend werd. Tijdens de wandeling zien deelnemers de bossen die eerst aangelegd werden, en de akkers en maten die door de boeren benut werden.
Aan het eind van de 20e eeuw zijn er twee nieuwe ontwikkelingen die elkaar lijken tegen te spreken, maar toch hand in hand gaan: schaalvergroting van de landbouw en natuurontwikkeling.

De gidsen zullen laten zien hoe dit speciaal in het gebied van de wandeling, een deel van het stroomgebied van de Vennevertlose Beek, ondanks alles tot een aantrekkelijk landschap met oudste, oudere en nieuwe natuur leidt, waarin de lente van 2023 met nieuwe geluiden zich ontplooit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk