Een voorbeeld van een geveltuintje. Foto: PR gemeente Winterswijk
Een voorbeeld van een geveltuintje. Foto: PR gemeente Winterswijk

Oproep geveltuintjes in Winterswijk

Natuur

WINTERSWIJK - Wie zijn of haar straat groener wil maken, kan een geveltuintje nemen. De gemeente legt de basis van het tuintje samen met de ROVA gratis voor aan. Groen is belangrijk voor Winterswijk. Om van te genieten maar ook vanwege het veranderende klimaat. Groen vangt regenwater op, houdt water vast, zorgt voor koelte tijdens hete dagen en zorgt voor biodiversiteit voor dieren, vogels en insecten. 

De afgelopen jaren zijn er al veel geveltuintjes aangelegd in Winterswijk. Er zijn echter altijd nog straten die meer groen kunnen gebruiken.
Eerst kijkt de gemeente of een geveltuintje op de betreffende plek kan worden aangelegd. Belangrijk is bijvoorbeeld dat een stoep nog goed toegankelijk blijft voor rolstoelgebruikers. Een geveltuintje wordt maximaal 30 cm diep.
Als de plek geschikt is dan haalt de gemeente in samenwerking met de ROVA de tegels eruit en zorgt voor goede grond voor de planten.
Het enige wat men zelf dan nog hoeft te doen is zorgen voor de beplanting. Denk er bij de keuze van de planten aan dat er mensen langs lopen dus zorg ervoor dat ze bijvoorbeeld niet te ver over de stoep gaan hangen. En langs een zonnige gevel is beplanting die goed tegen hitte en droogte kan aan te bevelen.

Wie ook een gelveltuintje wil, kan dat doorgeven bij Centrum Duurzaam Winterswijk via duurzaam@winterswijk.nl, 0543-543100 of kom langs in het raadhuis, Mevrouw Kuipers-Rietbergplein 1 in Winterswijk. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk