Foto: PR KNNV
Foto: PR KNNV

KNNV Natuurwerkdag Winterswijk

Natuur

KNNV Natuurwerkdag op
heideveld aan de Kossinkweg

Een helpende hand werkt in de natuur

WINTERSWIJK - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zaterdag 26 november een natuurwerkdag. Deelnemers gaan voor Geldersch Landschap aan de slag in een voor KNNV nieuw terrein aan de Kossinkweg in Winterswijk, op de grens van Huppel en Ratum. 

Rond Winterswijk waren tot ver in de negentiende eeuw grote heidevelden. Het meeste daarvan is de afgelopen 150 jaar ontgonnen als landbouwgebied. De heide is vrijwel verdwenen en de percelen die er nog zijn verdienen zorgvuldige bescherming. Aan de Kossinkweg ligt zo’n bewaard gebleven heideveld. Het terrein is nu vrij droog, maar er schijnt in vroeger dagen wel geschaatst te zijn. Heide is een bijzondere biotoop waarin veel unieke soorten planten en dieren voorkomen. Heide is heel gevoelig voor boomopslag. Die opslag dreigt voortdurend de heide in bos te veranderen. Aan de vrijwilligers de nobele taak om de jonge boompjes te verwijderen, waardoor de diversiteit van een heideveld weer volop de ruimte krijgt. Volgende zomer zal daardoor bijvoorbeeld het heideblauwtje, een mooi vlindertje dat gedijt in heidevelden, weer de kans krijgen om zijn vleugels uit te slaan.
Er is uiteraard deskundige begeleiding aanwezig, die ook meer over het gebied kan vertellen. Ondertussen maken deelnemers tijdens een kop koffie kennis met gelijkgestemde natuurliefhebbers.

De dag staat onder leiding van H. Toebes, een ervaren en enthousiaste KNNV kracht. Aanmelden is deze keer verplicht, minimaal 2 dagen van te voren: h.toebes@solcon.nl. Voor gereedschap wordt gezorgd. Bovendien zorgt KNNV voor koffie en thee. Belangstellenden verzamelen op zaterdag 26 november om 9.30 uur aan de Kossinkweg in Winterswijk, ter hoogte van kampeerterrein Masterveld. Verwachting is dat men rond 13 uur klaar is. Zorg voor stevig schoeisel en eventueel een klapstoeltje voor de pauze. Er zijn handschoenen, maar het is fijn als men eigen handschoenen meeneemt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk