Mariska bij haar plantenbieb. Foto: Sander Damen
Mariska bij haar plantenbieb. Foto: Sander Damen

Plantenbieb van Mariska vrolijkt de buurt op

Natuur

WINTERSWIJK - Afgelopen zomer ruilde Mariska Meinen-Bodewits regelmatig plantjes met andere hobbytuiniers. Dat bracht haar op het idee een plantenbieb met bijbehorende Facebookpagina op te gaan zetten. “Een plantenbieb is vergelijkbaar met een boekenleenkastje”, legt Mariska uit. “Mensen kunnen een plantje meenemen en dat ruilen voor een ander plantje of als ze niets te ruilen hebben, een vrijwillige bijdrage doen.” In de plantenbieb zijn kamerplanten, tuinplanten en groenteplantjes te vinden. De vrijwillige bijdrage wordt besteed aan potgrond en andere spullen voor de plantenbieb. Begin september konden voor het eerst plantjes geruild worden.

Door Sander Damen

In de bijna drie weken dat de bieb open is, bezochten al meer dan vijftien mensen de bieb aan de achterkant van Mariska’s woning aan de Jasmijnlaan. Mariska krijgt daarnaast veel positieve reacties op haar initiatief. “Op de facebookpagina reageren mensen enthousiast”, vertelt ze “Ik ben sociaal werker en tegenwoordig docent Social Work. De plantenbieb vrolijkt de buurt op. Je maakt vaker een praatje met mensen. De buurvrouw vroeg me laatst nog om tips voor een plant. De plantenbieb verbindt en dat vind ik mooi.”

Tijd en aandacht
Mariska heeft al heel wat jaren een moestuin aan de Achterweg. In haar eigen tuin zijn niet alleen veel planten te vinden maar ook een kas. In de kas kweekt ze nieuwe planten op. Daarnaast knapt ze soms beschadigde planten op. “Ik vind het zonde als mensen planten weggooien omdat ze een lelijk blad hebben of een afwijkende vorm. Met een beetje aandacht en tijd worden ze vanzelf weer mooi.”
Het opknappen en delen van planten geeft haar veel voldoening. “De natuur heeft ontzettend veel overvloed,” zegt ze. “Er zijn genoeg planten, zaden en stekjes voor iedereen. Ruilen en delen is duurzaam en biedt tegenwicht aan de wegwerpeconomie.”

Winterrust
De ruilplanten staan in een rek voor de achtertuin van Mariska. Op het moment staan er kamerplanten en tuinplanten in, maar de kamerplanten gaan binnenkort naar binnen. “Ik was verrast dat het vannacht nog maar twee graden was”, zegt ze. “Dat houden de kamerplanten niet vol. Gelukkig hebben we een kamer over waar ze kunnen overwinteren.”
De tuinplanten blijven nog iets langer staan. Daarna gaat de plantenbieb in winterrust. In april 2023 gaat de bieb opnieuw open. Wanneer precies is afhankelijk van het weer op dat moment.

Blog en Stekjesroute
Het enthousiasme voor tuinieren spat er af bij Mariska. Niet alleen heeft ze de plantenbieb, de eigen tuin, kamerplanten en een moestuin, ook houdt ze een blog bij op de site Landleven.nl. “Dat doe ik sinds de zomer”, aldus Mariska. “Op een persoonlijke manier vertel ik daar over de dingen die ik meemaak bij het tuinieren en wat er in de tuin en moestuin gebeurt.”

Sinds kort is de plantenbieb van Mariska ook opgenomen in de landelijke Stekjesroute. De Stekjesroute is een verzamelplatform op internet voor het ruilen van stekjes en planten (kamer- en tuinplanten, moestuin, zaden, bollen en dergelijke) via plantenruilkasten. Op de kaart van de landelijke Stekjesroute staan meerdere plantenbiebs in de Achterhoek vermeld.

Plantenbieb Mariska
Zolang het weer het toelaat is de plantenbieb van Mariska elke dag geopend. De plantenbieb is te vinden aan de achterkant van haar woning aan de Jasmijnlaan 101. De Facebookpagina is te vinden door te zoeken op Plantenbieb Mariska.

Mariska bij haar plantenbieb. Foto: Sander Damen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk