Wellicht vinden deelnemers een vliegenzwam. Foto: PR KNNV
Wellicht vinden deelnemers een vliegenzwam. Foto: PR KNNV

KNNV paddenstoelenexcursie landgoed Gossink

Natuur

HENXEL - Natuurvereniging KNNV Oost-Achterhoek houdt op zondag 25 september een excursie naar de Landgoed Gossink in Henxel bij Winterswijk. Deelnemers gaan daar op zoek naar zeldzame en alledaagse paddenstoelen.  

Paddenstoelen groeien het hele jaar, maar in de herfst toch wel het uitbundigst. Groot of klein, giftig of eetbaar, knalgeel of stemmig bruin, de diversiteit van de ruim 5.000 soorten in Nederland is enorm. Zeker als men op de juiste plekken zoekt. 

Paddenstoelen zijn niet alleen mooi, maar ook uiterst nuttig. Zo zijn ze één van de belangrijkste opruimers van natuurlijk afval. Sommige soorten werken ook samen met bomen, waarbij ze elkaar van voedsel voorzien. 

Landgoed Gossink is een prachtig oud landgoed, met veel variatie. Er zijn bossen, houtwallen, beken en weilanden. Het gebied is een paradijs voor paddenstoelen. Deelnemers gaan zien dat paddenstoelensoorten zo hun voorkeur hebben voor bepaalde plekken: is het licht of donker, vochtig of wat droger, bos of wei? 

Onder leiding van de zeer ervaren Ed Grotenhuis gaan deelnemers op zoek naar gangbare en vooral ook zeldzame soorten. Ervaring of bijzondere kennis is voor deze excursie niet vereist. Het is fijn als men enthousiasme meeneemt en misschien een klein spiegeltje, zodat men makkelijk de onderkant van de paddenstoelen kan bekijken.  

Opgave graag telefonisch of per email minimaal 2 dagen van te voren bij Ed Grotenhuis op 0543-520714 of edgrotenhuis@planet.nl. Deelnemers verzamelen zondag 25 september om 14 uur op de kruising Ratumseweg (N820) en de Gossinkweg in Winterswijk-Henxel. De verwachting is dat men rond 16.30 uur weer terug is. Stevig schoeisel is aan te bevelen. De excursie is gratis; een vrije gift wordt op prijs gesteld. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk