Jan Talen, Hans Bax en Henny Wiegerinck bij de opgeschoonde vijver aan de Bataafseweg. Foto: Lineke Voltman
Jan Talen, Hans Bax en Henny Wiegerinck bij de opgeschoonde vijver aan de Bataafseweg. Foto: Lineke Voltman

Opschoning retentievijvers door De Karper

Natuur

WINTERSWIJK - Leden van de onderhoudsgroep van de Winterswijkse Hengelvereniging De Karper hebben maandag 8 augustus zo’n acht retentievijvers in Winterswijk opgeschoond. Retentievijvers zijn bedoeld om overtollig water bij grote buien op te vangen maar worden ook gebruikt als visvijvers. 

Door Lineke Voltman

Hans Bax, secretaris van de Karper, vertelt wat de aanleiding is voor de opschoning: “De Karper heeft drie viswateren in eigen beheer: De Puls, Kloosterveld en Meddo. Deze worden door de onderhoudsploeg van De Karper elke maandagochtend opgeschoond, afval wordt verwijderd, er wordt indien nodig gesnoeid en gras gemaaid, zodat de vijvers er weer netjes bijliggen. De retentievijvers vallen niet onder ons beheer, maar we mogen er wel vissen omdat we lid zijn van landelijke organisaties. Het onderhoud van deze vijvers is voor een deel de verantwoordelijkheid van het Waterschap Rijn en IJssel en voor een deel van de gemeente.”

Oproep website
Bax: “Op onze website hebben we een tijd geleden de leden opgeroepen om geen rommel achter te laten na het vissen en de ervaring is dat het geholpen heeft. We treffen steeds minder rotzooi aan. Desondanks hebben we verschillende keren de opmerking gekregen dat er toch nog rommel wordt aangetroffen bij de retentievijvers. Die kan van onze leden zijn, maar hier komen ook veel niet-leden vissen. Daarom hebben we besloten om ook de retentievijvers op te schonen, na toestemming van de gemeente en afstemming met het waterschap en de ROVA.”

Lage waterstand
“Met de huidige lage waterstand is het ook mogelijk om te zien wat er onder water ligt”, zegt Henny Wiegerinck van de onderhoudsploeg. “In verschillende vijvers staat het water nu al 50 tot 60 cm. lager, maar bij sommigen nog meer. Wij houden scherp in de gaten wat dat voor de vissen betekent. Is de waterstand te laag dan wordt de hoeveelheid zuurstof steeds minder terwijl de hoeveelheid vissen gelijk blijft. Met netten halen we een deel van de vissen eruit en brengen we ze naar vijvers waar nog wel voldoende water in zit.”

Geen eenden voeren
Bax wijst er nog op dat niet alleen plastic rommel veroorzaakt maar ook aas waarmee gevist wordt, zoals maïs, kattenbrokken ect. “Als de resten daarvan achterblijven trekt dat ongedierte aan en ook vogels kunnen daar ziek van worden daar. Hoe leuk het ook is voor kinderen, het voeren van eenden met brood is dramatisch voor de kwaliteit van het water omdat altijd een deel van het brood in het water achterblijft wat heel aantrekkelijk is voor ratten.”

Afgelopen maandag zijn vier mensen van de onderhoudsploeg alle vijvers langs geweest en hebben de nodige rommel verwijderd. Enkele jaren geleden was volgens Jan Talen van de onderhoudsploeg de opbrengst nog veel meer. “Hieruit blijkt toch wel dat de oproep naar de leden om hun rommel op te ruimen succesvol is geweest.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant