Mercedes Goud-te Voortwis tussen de zonnebloemen stelt een boeketje samen. Foto: Han van de Laar
Mercedes Goud-te Voortwis tussen de zonnebloemen stelt een boeketje samen. Foto: Han van de Laar

Zelf bloemen plukken en cultuur proeven op Landgoed De Zonnebloem

Natuur

‘Belangstelling neemt toe’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “Landgoed De Zonnebloem is een uniek stukje Winterswijk”, geeft Mercedes Goud-te Voortwis aan. “Het is 25 hectare groot en kent diverse functies. Zelf run ik de pluktuin ‘Klein Paradijs’ en het Klein-KunstPodium. Daarnaast is er een zorgboerderij, een camping en wordt er samen met een biologische boer uit Lievelde voer verbouwd voor koeien. Tevens zijn er verschillende dieren op en rondom de boerderij.” Al vanaf 1632 staat er een boerderij op deze locatie, die gerund wordt door leden van de familie Te Voortwis.

Pluktuin
“Een paar jaar geleden ben ik begonnen met een pluktuin. Iedereen kan naar hartenlust bloemen knippen om zo een eigen boeket samen te stellen. Vanaf één bloem mag je al knippen. In ‘Klein Paradijs’ is het goed toeven. Mensen die een bezoek brengen aan de tuin wanen zich in een paradijsje, midden in de natuur. Er zijn 180 meter bloemenborders met zo’n honderd verschillende bloemen. Mensen mogen zelf komen plukken, maar wie het leuk vindt kan ook een boeket thuis laten bezorgen.
Ook kunnen bezoekers van de tuin 20 tot 25 soorten thee plukken, ter plekke nuttigen of meenemen. Daarnaast worden ook jam, siroop en olie gemaakt van de producten uit de tuin. Ook is er een moestuin. Bij een grote oogst zijn deze groenten verkrijgbaar. Mercedes hoeft het werk niet alleen te doen. De vrijwilligsters Anja en Edith helpen regelmatig met veel plezier een handje.

Klein-KunstPodium
In de maanden juli, augustus en september is er iedere zondagmiddag een optreden in het kader van het Klein-KunstPodium. Om 14.00 uur start het programma en dat duurt meestal zo’n anderhalf tot twee uur. De toegang is gratis, maar een vrije gift voor de optredende artiesten wordt op prijs gesteld. Zo verzorgt op zondag 24 juli Gery Groot Zwaaftink een optreden. Gery (website): “Met hart en ziel ben ik muzikant, troubadour en verhalen-verteller. Ik vertel en speel de verhalen voor volwassenen en kinderen en zing en speel mijn zelfgeschreven liedjes. In de zomermaanden ben ik een reizende troubadour. Met mijn woonwagen trek ik van het ene naar het andere dorp.”

Gezocht enthousiaste artiesten
Hoewel de meeste zondagen al ingevuld zijn zoekt Mercedes nog steeds enthousiaste (amateur)artiesten die een optreden willen verzorgen. De belangstelling voor het podium groeit, maar het kan nog beter. Het podium en de -deels- overdekte tribune staan naast de Pluktuin. Het programma is te vinden op Facebook en ook op www.landgoed-dezonnebloem.nl. De Zonnebloem ligt aan de Slingeweg 12 in de Brinkheurne. Vanaf juni tot eind september is de pluktuin dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur, alleen op maandag, dinsdag en bij erg slecht weer gesloten. Contact opnemen kan ook via pluktuin.landgoeddezonnebloem@gmail.com of Klein.kunstpodium.winterswijk@gmail.com of via 06-82508275.

 Mercedes voor het Klein-KunstPodium. Foto: Han van de Laar

Advertenties doorgeplaatst vanuit Achterhoek Nieuws Winterswijk